5816 Sayılı Kanun, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’ün hatırasına yönelik işlenebilecek suçları önlemek amacıyla 1951 yılında çıkarılmış bir lèse-majesté kanunudur. Kamuoyunda “Atatürk’ü Koruma Kanunu” olarak da bilinen yasa, son dönemde sosyal medya paylaşımlarıyla yeniden tartışma konusu haline geldi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) 23-24 Temmuz 1951 tarihlerinde görüşülen yasa tasarısı, 25 Temmuz 1951’de 232 kabul, 50 ret oyu ile yasalaşmıştır.

5816 Sayılı Kanun Maddeleri

Madde 1 - Atatürk’ün hatırasına alenen hakaret eden veya söven kişilere bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir. Atatürk’ü temsil eden heykel, büst ve abidelere zarar verenler veya Atatürk’ün kabrini tahrip edenler ise bir yıldan beş yıla kadar ağır hapis cezası ile cezalandırılır. Bu suçlara teşvik edenler, asıl fail gibi ceza alır.

Madde 2 - Suç, birden fazla kişi tarafından veya umumi yerlerde işlenirse ceza yarı oranında artırılır. Suç zor kullanılarak işlendiğinde veya teşebbüs edildiğinde ceza bir kat artırılır.

Nusaybin sınır kapısı için kritik çağrı Nusaybin sınır kapısı için kritik çağrı

Madde 3 - Bu kanunda belirtilen suçlar için Cumhuriyet Savcıları tarafından re’sen soruşturma yapılır.

Madde 4 - Yasa, yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer.

Madde 5 - Kanunu Adalet Bakanı yürütür.

5816 Sayılı Kanunun Amacı ve Etkisi

Yasa, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk’ün hatırasına ve ona ait sembollere zarar verilmesini önlemek, onun mirasını koruma altına almak amacıyla oluşturulmuştur.

Muhabir: Seher Akbalık