Anayasa Mahkemesi'nin 63. kuruluş yıl dönümü etkinlikleri, Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya ve beraberindeki heyetin Anıtkabir ziyaretiyle başladı. Etkinlikler kapsamında yarın İstanbul'daki Dolmabahçe Sarayı'nda düzenlenecek açılış töreninde Başkan Özkaya bir konuşma gerçekleştirecek.
Kuruluş yıl dönümü kutlamaları çerçevesinde "21. Yüzyılda Anayasa Yargısının Geleceği" temalı uluslararası sempozyum düzenlenecek. İki gün sürecek sempozyuma, 37 ülkeden ve 7 uluslararası kuruluştan çok sayıda temsilci katılacak. Sempozyumda, "Dijital Çağda Anayasa Yargısı" ve "Anayasa Yargısında Yeni Sorunlar ve Fırsatlar" başlıkları altında çeşitli oturumlar gerçekleştirilecek.
Etkinlikler sırasında Anayasa Mahkemesi ile Irak Federal Yüksek Mahkemesi, Mısır Yüksek Anayasa Mahkemesi ve Cezayir Anayasa Mahkemesi arasında ikili iş birliği anlaşmaları da imzalanacak. Türkiye Anayasa Mahkemesi, bugüne kadar 29 ülkenin anayasa ve yüksek mahkemeleriyle benzer iş birliklerine imza attı.
63 Yıllık Tarihçe
Anayasa Mahkemesi, 1961 Anayasası ile kurularak yargı sistemindeki yerini 25 Nisan 1962 tarihinde aldı. Kuruluş, görev ve yetkileri 1961 Anayasası'nın 145-152. maddeleri ile düzenlenen Mahkeme, siyasi parti kapatma, Yüce Divan yargılamaları ve norm denetimi gibi görevlerin yanı sıra bireysel başvuruları da karara bağlamakta.
Bireysel Başvurularda Yoğunluk
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne yapılan ihlal başvurularını azaltmak amacıyla 23 Eylül 2012'de hayata geçirilen bireysel başvuru hakkı, vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gördü. 31 Mart 2025 itibarıyla Anayasa Mahkemesi'ne yapılan bireysel başvuru sayısı 666 bin 627’ye ulaştı. Bu başvurulardan 561 bin 441’i sonuçlandırılırken, Mahkeme'nin önünde hâlâ 105 bin 186 başvuru bulunuyor.
Anayasa Mahkemesi’nin 63. yıl dönümü etkinlikleri, hem yurt içinden hem de yurt dışından yoğun katılımla Türkiye’de anayasa yargısının geldiği noktayı ve geleceğe dair vizyonunu ortaya koymayı hedefliyor.