Bu yıl, Ekim ayında Şemsi Belli’nin aramızdan ayrılışının 25. Yılı. Saygıdeğer şairimiz çeyrek yüzyıl önce aramızdan ayrılmıştı. Geçen zaman içinde hemşerileri olarak O’na yaptığımız en önemli görev nedir diye soracak olursanız; Derim ki, Malatya Kitaplığından 2012’de Melih Yılmaz’ın hazırladığı Şemsi Belli’nin hayatı ve eserlerini konu alan bir kitabın yayımlanmış olmasıdır.
Zaman zaman da Sevgili Süleyman Özerol kendi köşesinde yeri geldikçe O’nu tanıtan yazılar kaleme aldı. Birlikte katıldığımız bazı televizyon programlarında şiirleri okuduk. Yeğenlerinden Necati Dikmen’in dayısının eserlerini ufak tefek yaşatma çabaları oldu O kadar. Eserlerini tanıtıp yaşatacak bir vakıf veya dernek kurulamadı. Kitaplarının yeni basımları yapılmadığı için de okunmuyor. Belki de okuyucu bulamadığı için kitaplarının yeni basımları yapılmıyor.
Bu yıl neler yapılabilir? Zaten edebiyat ve sanat yönünden çorak bir ilde yaşıyoruz. Şu ana kadar ilimizde Şemsi Belli’yi hatırlayan olmadı. Sadece, Arapgir Belediye Başkanı, kıymetli dostum Haluk Cömertoğlu, seçimlerden önce Arapgir’e Fehmi’nin ve Şemsi Belli’nin birer heykelini dikmişti. Geçen yıllarda İstanbul ve Ankara’da ayrı ayrı anma programları düzenlenmişti. Malatyalılar olarak O’nu sadece bazı televizyon kanallarında şiirlerini okuyarak hatırladık. O’nun anısına bir şiir yarışması düzenlenmedi. Bazen yapılan Kernek Şiir Şöleni gibi şiir etkinliklerinde adı bile anılmadı.
Şemsi Belli, 200-300 yıllık Malatya’nın yerli bir ailesinin çocuğu olarak 1925 yılında Malatya’da doğdu. Maceralı bir eğitim ve öğretim hayatının ardından Ankara HukukFakültesinden mezun olarak Avukatlık mesleğine başladı. O’nun asıl mesleği olan şairlik ve yazarlığı ise, gençliğinden emeklilik yıllarına, hatta son nefesine kadar devam etti 40’a yakın kitaba ve yüzlerce yazıya imza attı. Şemsi Belli, doğduğu topraklardan Malatya’dan hiç kopmadı. Üniversitede düzenlenen etkinliklere ölümünden bir iki yıl öncesine kadar bizzat katıldı ve son nefesine kadar yazıp çizmeye, eserlerini tamamlamaya ve yayımlamaya devam etti.
Asıl adı Şemsettin olan Şemsi Belli, 1925 yılında Malatya’nın İskender (Tekmezar) Mahallesi’nde dünyaya gelmiştir. Aslen Arapgir ilçesine bağlı Yenisu (Kızıluşağı) köyündendir. Dedesi köyün ileri gelenlerinden Mehmetoğlu Bengo Hasan olarak tanınır. Arapgir Rüştiyesi’nden ayrılmış, eski ve yeni yazıyı çok iyi bilen babası Şeyho Belli, oğlu dünyaya geldiği yıllarda, Malatya’da Tellal Pazarı denilen yerde eski ve yeni giysilerin satıldığı bir dükkânda çalışmaktadır. Annesi Şefika Hanım, Malatya’nın köklü ailelerinden, Kölegiller’den Mustafa Ağa’nın kızıdır. İlkokula 1931 yılında Çarşı Mektebi’nde başlamış, 1937 yılında Gazi Mektebi’nde ilköğrenimini tamamlamıştır. Aynı yıl Malatya Lisesi’nin orta kısmına kaydolmuş, bu okulu 1941 yılında bitirdikten sonra aynı okulda lise öğrenimine başlamış, İşlediği basit bir suçtan tasdiknameyle okuldan uzaklaştırılınca bir süre Elazığ Lisesi’nde öğrenimine devam etmiş, 1947 yılında İstanbul Haydarpaşa Lisesi’nden mezun olmuştur.