Bakan Uraloğlu ayrıca, akıllı sinyalizasyon sistemleri sayesinde sürücülerin anlık yol ve hava durumu hakkında bilgilendirildiğini de ifade etti.
Peki Sarsma Bantları Nedir ve Ne İşe Yarar?
Sarsma bantları, yol şeridinin dışına çıkan uykulu, yorgun veya dikkatsiz sürücüleri ses ve titreşim yoluyla uyararak yoldan çıkma ve karşılıklı çarpışma gibi kazaların azaltılmasını hedefleyen bir uygulamadır. Bu tür kazalardaki ölüm oranlarının %40 ila 50 oranında düşürülmesi amaçlanmaktadır.
Sarsma bantları, sürücüleri seyir halinde oldukları şeridi terk ettiklerinde veya beklenmedik yol ve trafik koşullarına yaklaştıklarında sesli veya titreşimli bir şekilde uyaran, yol veya banket üzerine yapılan yükseltilmiş veya oluklu yapılardır. Karayolu ve trafik uzmanları tarafından uzun yıllardır kullanılan bu sistemler, yorgun, uykusuz ve dikkatsiz sürücülerin tekrar kendi şeritlerine dönmelerini sağlamayı amaçlar.
Konumlarına göre üç farklı sarsma bandı tipi bulunmaktadır:
Banket Sarsma Bantları: Sürücülerin yolu terk etme durumunda aracı tekrar yola yönlendirmek için yolun kenarına paralel olarak uygulanır. Yorgunluk, uykusuzluk ve dikkatsizlik kaynaklı yoldan çıkma kazalarının azaltılmasında etkilidir.
Orta Çizgi Sarsma Bantları: Bölünmemiş yollarda sürücüleri orta çizgiyi geçerek karşı şeride geçmeleri konusunda uyarmak amacıyla uygulanır. Karşılıklı çarpışma türü kazaların önlenmesinde rol oynar.
Enine Sarsma Bantları: Belirli noktalarda sürücülerin hızını azaltmak veya dikkatini çekmek amacıyla yolun enine uygulanan bantlardır.
Banket sarsma bantları, özellikle insan faktöründen kaynaklanan yoldan çıkma kazalarını azaltmada önemli bir rol oynarken, aşırı hız veya buzlanma gibi nedenlerle oluşan yoldan çıkmaları engelleyemez.