Gündem

Bayramda Malatya’ya dönüş yok: Acı gerçek ortaya çıktı!

Ramazan Bayramı’na kısa süre kala, Malatya’daki Şehirler Arası Otobüs Terminali’nde eski bayram yoğunluğu yerini sessizliğe bıraktı. Depremin etkisiyle bilet satışları düşerken, otobüs firmaları sefer iptalleriyle karşı karşıya kaldı.

Malatya’da, bayramlarda büyük yoğunluğun yaşandığı Şehirler Arası Otobüs Terminalinde (MAŞTİ) Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala kuş uçmazken, otobüs firmaları geçen yıllara oranla yolcu sayısında düşüş yaşandığına dikkat çekti.

Deprem sonrası toparlanma sürecinde olan Malatya bir yandan kısa sürede toparlanmanın hayalini kurarken diğer yandan da eski bayramları arıyor.

Bayram öncesi en çok yoğunluğun yaşandığı otobüs terminali de eski günlerini arayan noktalardan. Ramazan Bayramı’na kısa bir süre kala eskiden yolcu yoğunluğunun olduğu MAŞTİ’de bu kez sessizlik hakim. Yolcu bekleyen bazı otobüs firmaları, ilgi olmamasından dolayı seferlerini iptal etmeye başladı.

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli afetin ardından, eski bayramlara kıyasla yolcu geliş ve gidişlerinde büyük oranda azalma yaşandı. İşletmeler, depremin etkilerini ciddi şekilde hissettiklerini belirtti. Ramazan Bayramı tatili ve okul tatilinin aynı döneme denk gelmesiyle, 27 Mart'tan itibaren otobüs seferlerinde büyük bir hareketlilik yaşanması bekleniyordu. Ancak Malatya'daki otobüs firmaları, biletlerin satılmaması ve seferlerin iptal edilmesi nedeniyle bu beklentiyi karşılayamadı.

Ramazan Bayramı’nda tatilin 9 güne kadar çıkmasının insanları il dışı seyahatlere yönlendirdiğini belirten otobüs firma yetkilisi Hasan Bozdemir, Malatyalıların bu durumun dışında kaldığını söyledi.

Bu bayram şehir dışına çıkışların öğrencilerde yoğunluk kazandığını aktaran Bozdemir, Malatya’ya en çok gelişlerin İstanbul’da gidişlerin ise Adana, Mersin ve Gaziantep’e olduğunu belirtti.  Eskiden bayramlarda telefonların susmadığını söyleyen Bozdemir, artık işlerin çok zayıfladığını belirtti.

Bozdemir,

“Malatya-İstanbul arası gidiş-dönüş maliyeti 55 bin TL. Ancak 10 kişiyle yapılan gidiş-dönüş seferinden sadece 20 bin TL kazanıyoruz. Bu durumda 30 bin TL zarar ediyoruz ve kar etmemiz mümkün olmuyor. Cuma günü yoğunluk beklerken, araçlarımızın sadece yüzde 50'si dolabiliyor. Depremin etkisiyle Malatya’daki yolcu taşımacılığı tamamen durmuş durumda”

dedi.