Bilgelik yolunda ölümsüzleşmek istiyorsan, bilgi ve bilgiye önem ver, sarıl eteğine ki seni sonsuzluğa kadar ağırlasın.
İnsanların bir şeyin farkına varması, onu anlaması ve tanıması sonucunda ortaya ortaya çıkmış olan ürünlere bilgi adı verilir.
Bilgi denilince, aklımıza birçok bilgi çeşidinin var olduğu ve hayatı boyunca bilginin hiç bitmez tükenmez bir gerçeğinin var olmasıyla birlikte, insanların en fazla ihtiyacı olan gündelik bilgilerdir. İnsanların günlük yaşamlarında var olan olaylardan tecrübelerden ortaya çıkan bilgilerdir.
Gündelik bilgi kişilere özeldir, gündelik bilginin düzeni bulunmaz ve gündelik bilginin genel anlamda geçerlilikleri bulunmaz.
Örneğin, midesi ağrıyan birinin kekiği kaynatıp içtikten sonra ağrısının geçmesi üzerine “kekik suyunun suyu mide ağrısına iyi gelir demesi.” Gündelik bilgi sıradan olan bilgidir. Halkın yaşamı için gerekli olan belli başlı bilgi türüdür.
Bulunan ya da daha önceden var olan bilgi çeşitlerinden bahsetmek gerekirse, yukarıda belirttiğim (gündelik düzensiz) bilgi, teknik bilgi, sanat bilgisi, din bilgisi, bilimsel bilgi, felsefe bilgisi olarak sıralayabiliriz.
İnsanoğlu doğar ve ölene kadar araştırma içine girer, öğrenir yaşamı boyunca. Bazı insanlar, bilgiye açtır ve çok öğrenir, bazıları da aza kanaat getirir ve cüzi miktarlarla yetinip kalırlar.
İnsanoğlunun çabaları sonucu ortaya çıkan bilgiler, farklılık göstermektedir. İnsanın kendisi fraklı bir dünyadır ve bulduğu bilgilerde haliyle farklı olacaktır. Bu durum insanın birbirinden farklı soyut ve somut varlıklarla ilişki kurmasını sağlar.
Bu noktadan, bilgi söz konusu ise bilginin doğruluk derecesi, geçerlilik derecesi, konuyla ilişkililik derecesi, güvenirlilik derecesi ve dayandığı standartlar ve referans noktaları ile bakış açısı hayati öneme sahip olmaktadır. Bu kriter süzgecinden geçirilmeyen bilgilerin, sağlıklı olma dereceleri de o oranda düşük olacaktır.
Bir konuyu öğrenmek için o konunun kısımları arasındaki bağlantıları ve ilişkileri ortaya çıkarmak, yani akıl yürütmek veya düşünmek gerekmektedir. Dolayısıyla düşünme işlemi olmaksızın herhangi bir konuyu öğrenmek imkânsızdır.
Şöyle ki; Bilim olgusaldır, bilim doğrudan ya da dolaylı gözlenebilir olguları dile getirir. Bilim kesindir. Bilimsel bilgiye ulaşmada kuşkucu ve eleştirel bakış çok önemlidir.
Yani, bilim seçicidir, bilim mantıksaldır, bilim evrenseldir, bilim genelleyicidir, bilim eleştiricidir, bilim sistemlidir…
Bilim gündelik hayatın hızlı akışı içerisinde sıklıkla farkında olmak zorlaşsa da, somut pratikleriyle hayatın her alanında yanımızdadır.
Bilimin çıktıları ile toplumsal hayat iç içe geçmiş durumdadır. Elektronikten internete, ulaşımdan enerjiye kadar oldukça geniş bir yelpazede, bilimsel araştırmaların sonuçları ile yaşıyoruz.
Hayatımızın devamlılığını bilgi üzerine kurduğumuza göre, yine gelişmek için bilgiye ihtiyacımız olduğunu vurguluyor. Gelişim ve değişimin sonu olmadığını düşünüyorum. Ve her zaman hayatlarımızı daha iyi bir hale getirebiliriz, çünkü her seferinde bir öncekinden daha iyi olabilir.
Örneğin telefon hayatımıza girmeden önce telefonun, hayatımızı bu kadar kolaylaştıracağını bilemezdik. Sonsuz bir döngü gibi görünüyor ama gerçek bu.
Kısaca; Kitaplara, çalışmaya ve üretmeye ihtiyacımız var. Bir şeyleri inşa etmek ve hayat standartlarımızı iyileştirmek için bilginin gücünü kullanmalıyız. Gelişim ve değişim için çaba harcamalı ve bilgiyi kullanmayı öğrenmeliyiz. Gelecek nesillerimizin, önünü açabilmek ve toplumumuzu daha ileriye taşıyabilmek için bilgiye ve bilgili insana, ihtiyacımız var.
Bilginin insan hayatının, devamlılığını sağladığının farkındayız…