1944'te askerliğini yapmak için Kayseri'ye gider. Bu sırada Mehmet Ali Aybar ile tanışır, İki yıllık askerlik görevini tamamladıktan sonra İstanbul'a giden Yaşar Kemal, 1946-1947 'de Fransız şirketinde gaz kontrol memuru olarak İstanbul'u ev ev, mutfak mutfak dolaşır. Çok yorucu bir iş olduğundan yazmaya pek zaman ayıramaz. 1948'de Kadirli'ye dönerek arzuhalcilik yapan Yaşar Kemal, çeşitli iftiralara uğrar ve bunlardan sıkılıp bunaldığı için 1951 'de Kadirli'yi terk edip İstanbul’a yerleşir, Hayatının bundan sonraki yıllarını genellikle bu metropolde geçirecektir, 1952'de Thilda Hanımla hayatını birleştirecek, Thilda, aramızdan ayrılıncaya kadar O’nun sadece eşi değil, eli, ayağı, gözü, sekreteri, çevirmeni her şeyi olacaktır.
Arif, Abidin ve Güzin Dino'nun yardım ve destekleriyle 1951 'de Cumhuriyet gazetesinde çalışmaya başlayan Yaşar Kemal, bu dönemde "Kemal Sadık" imzasını artık kullanmamıştır. Yazdığı röportaj, hikâye ve romanlarıyla kısa bir süre sonra büyük bir ün kazanmış bu ünü, 1960'tan sonra yurt dışına da taşmıştır. Günümüzde bütün dünya ülkelerinin tanıdığı Dünya Edebiyatının Devi ve Çağımızın Büyük Romancısı’dır.
Yaşar Kemal, edebiyatın ona yakın türünde 50 cilde yakın eser ortaya koymuştur. Bu eserleri bütün dünya ülkelerinde 200'den fazla baskı yapmış yazara onlarca ödül, armağan ve nişan kazandırmıştır. Yaşar Kemal'e bugüne kadar Nobel Edebiyat Ödülünün verilmemiş olmasını çeşitli sebeplere bağlamak gerekmektedir.
Yaşar Kemal, edebiyat dünyasında daha çok romancı olarak tanınmaktadır. 30 cilde yakın romanlarını sekiz kümede topluyoruz:
1. İnce Memed Dörtlüsü: İnce Memed I, II, III, IV.
2. Dağın Öte Yüzü Üçlüsü: Ortadirek, Yer Demir Gök Bakır, Ölmez Otu.
3. Akçasaz'ın Ağaları Üçlüsü: Demirciler Çarşısı Cinayeti, Yusufçuk Yusuf, Anavarza (yayımlanmamıştır, belki de hiç yazılmadı)
4. Kimsecik Üçlüsü: Yağmurcuk Kuşu, Kale Kapısı, Kanın Sesi.
5.Çukurova Gerçekleri: Teneke, Yılanı Öldürseler, Höyükteki Nar Ağacı,
6. Anadolu Efsaneleri: Üç Anadolu Efsanesi, Ağrı dağı Efsanesi, Binboğalar Efsanesi, Filler Sultanı ile Kırmızı Sakallı Topal Karınca, Çakırcalı Efe.
7. İstanbul dizisi: Deniz Küstü, Kuşlar da Gitti, Al Gözüm Seyreyle Salih.
8. Bir Ada Hikayesi Dizisi: Fırat Suyu Kan Akıyor Baksana, Karıncanın Su İçtiği, Tanyeri Horozları, Çıplak Ada Çıplak Deniz.
Son romanı, Tek Kanatlı Bir Kuş, (YKY, İst. 2013) korku temasını işlemektedir.
Romanlarının dışında bütün hikayeleri, Sarı Sıcak adlı, şiirleri, Bugünlerde Bahar İndi adıyla birer ciltte toplanmış; oyun ve senaryoları ile eserlerinden uyarlamalar, birkaç ciltlik röportajları, fıkra, deneme ve makaleleri, halkbilimi derleme ve araştırmaları ayrı ayrı kitaplarda yayımlanmış bulunmaktadır. 2000’li yıllardan sonra Yaşar Kemal’in Bütün Eserleri, önce oğlu Raşit Gökçeli’nin yönettiği Toros Yayınları; daha sonra Görsel Yayınları ve Yapı Kredi Yayınları tarafından topluca yayımlanmıştır. Günümüzde YKY Yaşar Kemal’in bütün eserlerinin telif haklarını almıştır. Her eserin mevcudu tükendikçe yeni basımları yapılmaktadır.