29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun. Cumhuriyetimizin 100’üncü yaşını büyük bir gururla, coşkuyla kutluyoruz.
Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, "Bu bayramlar ve yarınlar sizindir..." demiştir.
Birinci Dünya Savaşı'ndan çıkan ve ardından da Kurtuluş mücadelesinin hemen sonrasında Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ‘Halk İraesi’ne dayanan bir anlayışı hakim kılmayı amaçlıyordu.
23 Nisan 1920'de kurulan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) önce 1921 yılında ilk Anayasa olan Teşkilat-ı Esasiye'yi kabul etmiş, ardından da 1922 yılında Saltanat'ı resmen kaldırmıştı. Meclisin bu kararlarının ardından başkenti, yönetim sistemi yer almayan Anayasa'nın yenilenmesi çalışmaları başladı.
İsmet Paşa ile Müdafaa-i Milliye Vekili Kâzım Bey’in de bulunduğu kişileri 28 Ekim’de Çankaya’ya çağıran Mustafa Kemal Paşa, Cumhuriyet’in ertesi gün ilan edileceğini açıkladı. 29 Ekim Pazartesi günü topladığı Halk Fırkası Grubu’nda Mustafa Kemal, bunalımın icra vekilleri heyetinin seçilme yöntemi nedeniyle yaşandığını ve artık sorunu çözme vaktinin geldiğini söylemişti. Hemen sonra da Cumhuriyet’in ilan edilmesi yönündeki kanun teklifinin Meclis’e getirilmesi kararına varılmıştı. Aynı gün Büyük Millet Meclisi gündemine alınan Teşkilat-ı Esasiye Kanunu’ndaki bazı maddelerin değiştirilmesini öngören teklif, konuşmaların ardından oy birliği ile kabul edildi. Böylece Ekim ayının son günlerinde yaşanan kabine bunalımı, 29 Ekim 1923’te Anayasanın bazı maddelerinin değiştirilmesi neticesinde ülkenin siyasi rejimini de belirleyen Cumhuriyet’in ilanı ile son bulmuş oldu.
Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, halk iradesini egemen kıldı. Bugün cumhuriyetimiz 100’üncü yaşını büyük bir gururla, onurla, şerefle, coşkuyla kutluyor.
Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı kutlu olsun…