Borderline kişilik bozukluğu; kişinin düşünce ve algılama biçiminde, insanlara karşı olan duygularında ve ikili ilişkilerinde problemlere yol açan bir psikiyatrik rahatsızlıktır. Rahatsızlığı tanımlayan ‘borderline’ kelimesi ‘sınırda, belirsiz’ anlamını taşır.
Borderline (sınırda) kişilik bozukluğuna sahip bireylerin ilişkileri oldukça fırtınalı geçer, tutarsızlıklar, sınır ihlalleri ve her duyguyu en uçta yaşıyor olmaları ilişkide bulundukları kişi ve kişileri sakin ve sabırlı kalmak konusunda oldukça zorlar.
Borderline’lı birey sanki herkesin onu incitmeye çalıştığı, iyi niyetli eylem ve kelimeleri hakaret ve tehdit olarak algılanması gibi çevresindeki insanların yaklaşımlarını farklı yorumlayabilir. Bu düşmanlık algısı eylemlerinde fevri ve öfkeli bir savunma mekanizması olarak ortaya çıkar.
İlişkilerinde her şey yolunda giderken karşılaştıkları ufacık bir pürüz karşısında aniden bütün yaşanmışlıkları kötü yorumlama başlayabilirler. Ya da tam tersi normalde sevmediği birinden gördüğü olumlu bir davranış karşısında onu, en sevdiği kişi ilan edebilirler. Bu şekilde bir bölünmüşlük yaşarlar sürekli.
Borderline kişilik bozukluğuna sahip bireylerin çoğunda çocukluk çağı cinsel istismar, ihmal ve kötüye kullanım öyküleri vardır. Çocukluk çağı cinsel temalı travmalar bireyin borderline geliştirmesinde büyük oranda etkisi vardır. Bu sebeple ilişkilerinin çoğunu bilinçaltında yaşadığı travmatik olaylarla kıyaslar ve bu doğrultuda davranabilir.
Borderline bozukluğu; hastanın sağlık durumundan sosyal hayatına, ekonomik şartlarından adli sicil durumuna kadar pek çok farklı alanda istenmeyen etkilere neden olur. Kişinin hayatına daha sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi ve hastalığın komplikasyonlarından korunabilmesi için tedavi alması şarttır. Psikiyatrik hastalıklar, genellikle hastada çok ciddi fiziksel bir sorun yaratmadığından hem hasta hem de hasta yakınları tarafından göz ardı edilebilir. Ancak psikiyatrik hastalıkların da yaşamın sonlanmasına kadar giden ciddi sonuçları olabilir. Bu nedenle hastalık belirtisi gösteren kişilerin gerek kendisinin doktora gitmesi, gerekse de yakınları tarafından en kısa sürede kontrole götürülmesi gerekir. Borderline bozukluğunun erken fark edilmesi, rahatsızlığın hastanın hayatında ciddi bir etki bırakmadan düzeltilmesinde büyük önem taşır. Borderline kişilik bozukluğu hastalarında bazı diğer psikiyatrik hastalıkların görülme sıklığı artmıştır. Bu hastalıklar:
- Depresyon
- Anksiyete
- Alkol/uyuşturucu bağımlılığı
- Bipolar bozukluk
- Travma sonrası stres bozukluğu
- Yeme bozuklukları
- Dikkat dağınıklığı/Hiperaktivite bozukluğu şeklinde sayılabilir.
Borderline kişilik bozukluğuna sahip bireyler, yaşadıkları duygusal problemlerle başa çıkmak için kendine zarar verme davranışını aile üyelerine ve duygusal partnerine karşı tehdit unsuru olarak kullanabilir. Çevresine karşı yoğun öfke durumlarında birey intihar etme tehditlerine kadar gidebilir.
Fatoş Karaoğlu – Malatya – 03 Ekim 2022