Yeni bir araştırma, depresyonun regl kramplarına neden olmada genetik bir rol oynayabileceğini ortaya koydu. Araştırma kapsamında, Avrupa kökenli yaklaşık 600.000 kişi ve Doğu Asya'dan 8.000 kişinin genetik verileri incelendi. Briefings in Bioinformatics dergisinde yayımlanan bulgular, adet ağrısı ve depresyon arasında genetik bir bağlantı olabileceğini öne sürüyor.
DEPRESYON ADET AĞRISINI %51 ORANINDA ARTIRABİLİR
Araştırmaya göre, depresyonu olan bireylerin adet ağrısı yaşama olasılığı %51 daha yüksek. Özellikle depresyon ve uykusuzluk gibi belirtiler, bu riskin 3 kat artmasına neden oluyor. Çalışmanın kıdemli yazarı Prof. Dr. John Moraros, depresyonun hormon seviyeleri ve nörotransmitterlerdeki değişiklikler yoluyla vücudun ağrıyı işleme biçimini etkileyebileceğini belirtti. Ancak, şiddetli adet ağrısı yaşayan bireylerde depresyon riskinin artmadığı da vurgulandı.
NEDENSEL BAĞLANTI KANITLANMADI
Prof. Dr. Moraros, "Adet ağrısından depresyona doğrudan bir nedensel bağlantı bulunmasa da bu durumlar arasında biyolojik bir etkileşim olduğu görülüyor. Ancak depresyonun fiziksel semptomlar üzerindeki etkisi, dismenorenin zihinsel sağlık üzerindeki etkisinden daha derin olabilir," dedi.
Araştırmacılar, diğer faktörlerin (stres, egzersiz, sağlık sorunları) etkisini incelememiş olduklarını ve çalışmanın kontrollü bir deney niteliği taşımadığını belirtti.
ÇELİŞKİLİ BULGULAR
Diğer bazı araştırmalar ise farklı sonuçlara işaret ediyor. Örneğin, yaklaşık 4.700 katılımcıyla yapılan bir meta-analizde, dismenore yaşayan kişilerin depresyon geliştirme olasılığının, adet ağrısı yaşamayanlara göre %72 daha fazla olduğu bulundu.
ADET AĞRISINI AZALTMAK MÜMKÜN MÜ?
Yeni çalışma, depresyonu ve uyku sorunları olan bireylerin, ruh sağlığı ve uyku düzenlerini iyileştirerek adet ağrısını hafifletebileceğini öne sürüyor. Çalışmaya dahil olmayan Yarmouk Üniversitesi'nden Dr. Omar Gammoh, “Konuşma terapisi, destek grupları, yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaç gibi müdahalelerle hem depresyonu hem de adet ağrısını hafifletmek mümkün olabilir,” dedi.