Emiroğlu Konağı ve 1071 Tarih Parkı

Emiroğlu Beyliği ve 1071 Malazgirt Parkı Müzesi’nin oluşturulduğu konak, 1805 yılında Emiroğulları ailesi tarafından inşa edilmiştir. Geç Osmanlı mimari özelliklerini taşır. Emiroğulları, Anadolu’ya Buhara’dan gelmiştir. Dönemin halifesi tarafından Anadolu’nun fethi amacıyla serhat şehri olan Malatya’ya görevlendirilmişlerdir. Bu fetihlerde iki aile dikkat çeker: Emirler ve Melikler. Emiroğulları, Anadolu’da Danişmendliler ile birlikte hareket etmiştir. Danişmendliler, Oğuzların Çepni boyundandır. Harezm bölgesinden gelip Selçukluların hizmetine girerler. Danişmend Ahmet Gazi, babasının 1055’te İsfahan’da ölmesi üzerine onun yerine geçer.

Sultan Alparslan’ın 1064’te gerçekleştirdiği Kafkasya seferinde bulunur. Danişmentliler, birinci dönem Anadolu Türk beyliklerinin en önemlilerindendir. 1071 yılında Malazgirt Savaşı’na katılırlar. Savaş zaferle sonuçlandıktan sonra Sultan Alparslan’ın emriyle Danişmend Ahmet Gazi ve ordusuna Malatya, Sivas, Tokat, Elbistan, Niksar, Kayseri ve çevresinin fethi görevi verilir. Ahmet Gazi, ordusu ile çıktığı fetih yolculuğunda Türkiye’nin kuzey bölümünün büyük bir kısmını fethederek bir daha değişmemek üzere Türk vatanı yapar. Tarihte Danişmendli Beyliği olarak yerini alan devleti kurar. Kısa bir zamanda Orta Anadolu’yu alarak Sivas’ı devlet merkezi hâline getirir. Danişmendliler, Orta Anadolu’ya hâkim olduktan sonra kuzeydeki Trabzon Rum Devletine yönelirler. Sınırları Trabzon’a kadar dayanır. Rumlarla daha iyi mücadele edebilmek için devletin merkezini Niksar’a taşırlar.

Bu bölgedeki tüm gazalarda Danişmend Gazi’nin ordusu, Malatya’dan birlikte yola çıktığı alperenlerden oluşur. Bunlar arasında çoğu Çavuldur Çaka, Kara Toğan, Meşiye oğlu Hasan, Yunus oğlu Eyüp, Kara Tigin ve Sultan Turasan gibi önemli Selçuklu komutanları bulunur. Çavuldur Çaka, daha sonra Ege sahillerinde Türklerin ilk deniz gücünü oluşturan komutandır. Danişmend Ahmet Gazi, Sultan Alparslan’dan sonra Anadolu’yu Türklere yurt yapan ikinci büyük Türk Devlet adamıdır. Danişmend Gazi’nin 1105’te şahadeti üzerine, Ermeni tarihçi Urfalı Mateos’un Vakayi-name adlı eserinde: “Roma memleketinin büyük Emiri Danişman öldü. O iyi bir adam, memleketi imar edici ve Hıristiyanlara karşı çok merhametli bir zattı. O’nun tabiiyetinde bulunan Hıristiyanlar, onun ölümü için büyük matem tuttular” der. Danişmend Ahmet Gazi’nin ölümünden on yıl sonra toparlanan birlikler, Ordu ilimizi imar edip şehre Ordu ismini vermişlerdir. Mesudiye merkezli Emiroğlu Beyliği’ni bu topraklarda kurarlar. Bu beyliğin en parlak zamanları Emiroğlu Bayram Bey Dönemi’dir. Osmanlı Dönemi’nde Emiroğlu ailesinin büyük bir bölümü, Malatya topraklarına yerleşmişlerdir. Zaman zaman bulundukları yerlerde mahalli yönetimlerde görev almışlardır. Osmanlı Dönemi’nde sarayda görev alan Emiroğlu ailesine mensup kişiler olduğu gibi Türkiye Cumhuriyeti Dönemi’nde de yerel ve merkezi yönetimlerde görev alanlar bulunmaktadır.

Günümüzde Danişmend Gazi’nin ya da onun komutanlarının soyunda gelen birçok aile, ülkemizde yaşamaktadır. Hacıemiroğulları Beyliği’ni kuran Hacı Emir İbrahim Bey’in soyundan gelen kişiler arasında Milli Eğitim Eski Bakanlarından Metin Emiroğlu, Eski milletvekillerimizden Süleyman Arif Emre ve Arapgir Belediye Başkanı

Haluk Cömertoğlu en ünlüleri arasındadır. Metin Emiroğlu, Arapgir’de atalarından miras kalan konağı Arapgir Belediyesi’ne bağışlayarak burada Emiroğlu beyliğinin parlak mazisini yaşatıp 1071 Tarih Parkı Müzesi’nin oluşmasını sağlamıştır.