Bilim & Teknoloji

En Güvenli Mesajlaşma Uygulamaları Hangileri?

Beyaz Saray yetkililerinin yanlışlıkla Signal sohbetine dahil olması sonrası, güvenli mesajlaşma uygulamaları tartışma konusu oldu. Signal, uçtan uca şifreleme ve gizlilik standartları ile öne çıkarken, iMessage ve WhatsApp'ın güvenlik seviyeleri nasıl karşılaştırılıyor?

Atlantic Yazı İşleri Müdürü Jeffrey Goldberg'in yanlışlıkla Beyaz Saray yetkililerinin Signal grup sohbetine eklenmesi sonucu yeni bir soru gündeme geldi: En güvenli mesaj uygulamaları hangileri?

Bu son olaylar neticesinde ABD Başkanı Donald Trump Signal'ın güvenilirliğini sorgulasa da aslında Inc dergisine göre aslında piyasadaki en güvenli mesaj uygulamalarından biri Signal.

Signal'ın CEO'su Meredith Whittaker, geçenlerde sosyal medya platformu X'ten "Signal özel iletişimde altın standarttır. Açık kaynağız, kâr amacı gütmüyoruz ve uçtan uca şifreleme ve gizliliği koruyan teknolojiler geliştirip bunları uyguluyoruz" dedi.

"Uçtan uca şifreleme", mesajların yalnızca gönderici ve alıcı arasında kalmasını sağlıyor. Ayrıca diğer mesaj uygulamaları gibi uygulamayı kullanmak için telefon numarasını paylaşmak gerekmiyor. Bununla birlikte mesaj gönderilen kişinin kimliğini garantiye almak için doğrulama yapmak gerekiyor.

Inc "Genelde Signal en güvenilir mesajlaşma uygulaması olarak kabul ediliypr. Çünkü Signal'ın güvenlik iddialarını üçüncü taraflar da teyit edebilir. Şirket zaten konuşmaların verilerine sahip değil" diye belirtiyor.

Whittaker WhatsApp gibi rakip şirketlerin Signal'ın güvenliğiyle boy ölçüşemeyeceğinin altını çizerek "Ne kullanıcı ne de iş WhatsApp'ı irtibat listesi, kimin kime ne zaman mesaj attığı, profil fotoğrafı gibi üst verileri koruyor. Ayrıca zorunda kaldıklarında veri toplayan diğer tüm şirketler gibi bu önemli ve ifşa edici verileri paylaşabiliyorlar" dedi.

Inc, WhatsApp'ta da uçtan uca şifreleme olduğunu ancak üst verinin buna dahil olmadığının altını çiziyor. Whittaker'ın saydığı üst veriler, WhatsApp'ın çatı şirketi Meta'da depolanıyor.

Apple cihazları arasında iletişimi sağlamak için kullanılan iMessage ise her iki taraf da iPhone telefon kullanıyorsa "en iyi ve güvenli seçenek" olarak görülüyor.

Inc'e göre Apple grup sohbetlerindeki mesajları da tek tek şifreliyor. Bu da onu aslında Signal'ın yönteminden daha güvenilir kılıyor. Üstelik Apple'ın söylediğine göre bu şifreleme yöntemi kuantum bilgisayar sonrasına göre tasarlanmış durumda.

Uzmanlara göre kuantum bilgisayarlar mevcut şifreleme yöntemlerini kolayca kırarak mesajları üçüncü tarafların okumasını mümkün kılacak. Ancak Apple algoritmalarını bu senaryoya direnebilecek şekilde tasarlıyor.

Ancak iMessage'ın dezavantajı iPhone ve Android cihazlar arasındaki konuşmalarda kendini gösteriyor. Zira bir tarafın iPhone, dieğr tarafın Android olduğu konuşmalarda güvenlik çok daha düşük seviyede.

Telegram da popüler bir mesajlaşma uygulaması ancak iletişim ancak aktarım sırasında ve Telegram sunucularında şifreleniyor. Yani söz konusu sunucuya erişimi olanlar bu mesajları görebiliyor.