Gündem

Evliliği bitiren hakaret: Yargıtay’dan dikkat çeken boşanma kararı

Mahkeme, evlilikte edilen tek bir sözün bile 'temel sarsıcı' etkisi olabileceğine hükmetti. Detaylar karar metninde gizli...

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, eşine "çingene" diyerek hakaret eden ve evden kovan kocayı boşanma davasında kusurlu bularak, kadına tazminat ve nafaka ödenmesine hükmeden yerel mahkeme kararını onadı. Karar, benzer durumlar için emsal niteliği taşıyor.

Çorum'da yaşayan bir erkek, evliliğin üzerinden henüz 14 gün geçmişken eşi tarafından terk edildiğini, evlilik süresince kendisine hakaret edilip tahrik edici davranışlarla karşılaştığını ve eşinin önceki evliliğinden olan çocuğun da kendisine karşı saldırgan tavırlar sergilediğini öne sürerek boşanma davası açtı.

Buna karşılık davalı kadın, eşinin iddialarının gerçeği yansıtmadığını savundu. Kısa süren evlilik boyunca erkeğin her sözüne karşı çıkıp tartışma çıkardığını, kendisine sürekli "çingene", "çingene karı" diyerek hakaret ettiğini, aşağılayıcı sözler sarf ettiğini ve kendisini evden kovduğunu belirterek karşı dava açtı.

Mahkeme Kadını Haklı Buldu

Çorum 2. Aile Mahkemesi, yapılan yargılama sonucunda, erkeğin kadına yönelik aşağılayıcı ve hakaret içeren sözlerini dikkate alarak kusurlu olduğuna hükmetti. Erkek tarafından açılan boşanma davası reddedilirken, kadının açtığı karşı dava kabul edildi. Mahkeme, "evlilik birliğinin temelinden sarsılması" gerekçesiyle tarafların boşanmasına, erkeğin kadına 15 bin lira manevi tazminat ve aylık 10 bin lira nafaka ödemesine karar verdi.

Karar İstinaf ve Yargıtay'dan da Onay Aldı

Karara itiraz eden erkek, Samsun Bölge Adliye Mahkemesi 4. Hukuk Dairesi’ne istinaf başvurusunda bulundu. Ancak istinaf mahkemesi, yerel mahkeme kararını hukuka uygun bularak başvuruyu reddetti.

Dosya, son olarak Yargıtay 2. Hukuk Dairesi'nin gündemine geldi. Yargıtay da, yerel mahkeme kararında usul ve esasa ilişkin bir aykırılık bulunmadığına hükmederek, kararı oybirliğiyle onadı.

Yargıtay kararında,

“Temyizen incelenen karar, tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dayandıkları belgelere, uyuşmazlığa uygulanması gereken hukuk kurallarına göre usul ve kanuna uygundur. Erkeğin temyiz dilekçesinde belirtilen nedenler kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.”

ifadelerine yer verildi.