Son dakika gelişmeleriyle gündemde olan kademeli emeklilik düzenlemesi, çalışanlar ve emekliler arasında büyük bir merak konusu haline geldi. Özellikle EYT düzenlemesinden yararlanamayanlar için kademeli emeklilik önemli bir umut olabilir. Bu düzenlemeyle, 8 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 tarihleri arasında sigorta girişi olan çalışanların belirli şartları karşıladıklarında kademeli olarak emekli olabilecekleri öngörülüyor. Ancak, kademeli emeklilik konusundaki son durum ve şartlar hala netleşmiş değil. Torba yasa içinde yer alıp almayacağı da merak konusu. İşte, kademeli emeklilik konusunda şu anda bilinenler...

BAĞKUR'LULARIN PRİM GÜN SAYISI DÜŞECEK Mİ?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, katıldığı bir televizyon programında çalışma hayatı ve güncel konular hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Programda, işçi ve işverenlerin sorunları, sosyal güvenlik sistemi, emeklilik reformu gibi konuların yanı sıra kademeli emeklilik düzenlemesi de gündeme geldi. Işıkhan'ın açıklamaları, çalışma hayatını ve sosyal güvenlik sistemini etkileyecek önemli gelişmelerin habercisi olabilir. İşte, Bakan Işıkhan'ın programda yaptığı açıklamaların detayları...

Işıkhan, Bağ-kur'luların prim gün sayısının 9 bin günden 7 bin 200 güne düşürülmesine ilişkin soruyu, şu şekilde yanıtladı:

"Sosyal güvenlik sistemimizin sürdürülebilirliğini sağlamak zorundayız. Bunu da prim gelirleriyle sağlıyoruz. Bu yüzden vatandaşlarımızı mümkün olduğu sürece istihdamda ve çalışma hayatında tutmaya gayret ediyoruz. Emeklilik aslında bir sonuçtur. Hepimiz çalışıyoruz, belli bir noktada hak ediyoruz. Burada tabii ki Bağ-kur'luların beklentisini saygıyla karşılıyorum. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Gün sayısının 9 bin günden 7 bin 200'e düşürülmesi konusu da seçim öncesinde verilen bir vaatti. Biz bunu da yerine getireceğiz. Bu konuda hiçbir endişemiz yok. Her zaman olduğu gibi bu vaademizi de inşallah yerine getireceğiz."

KADEMELİ EMEKLİLİK ÇIKACAK MI?

Emeklilik için Bağ-Kur ve SSK'lıların prim sürelerinin 7 bin 200 güne eşitlenmesi konusundaki tartışmalar, kademeli emeklilik düzenlemesi beklentilerini de beraberinde getirdi. Ancak şu ana kadar SSK ve Bağ-Kur ayrımı gözetmeksizin erken emekliliğin kapısını aralayacak kademeli emeklilik formülüne dair resmi bir açıklama yapılmadı. Konuyla ilgili yaşanacak yeni gelişmeleri takip ederek, sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.

KİMLER KADEMELİ EMEKLİLİKTEN YARARLANABİLİR?

Kademeli emeklilik, sigortalı çalışanların belirli bir yaşa ve prim gün sayısına ulaştıklarında kısmi olarak emekli olmalarını sağlayan bir sistemdir. Bu sistem, sigortalılık türüne ve başlangıç tarihine göre farklılık gösterebilir. Kademeli emeklilik şartlarının netleşmesi halinde, 8 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 tarihleri arasında çalışmaya başlayanlar bu düzenlemeden yararlanabilecekler. Bu tarihler arasında sigorta girişi olanların belirli şartları karşılamaları durumunda kademeli olarak emekli olmaları mümkün olacak. Konuyla ilgili detaylar netleştikçe sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.

TORBA YASA'DA KADEMELİ EMEKLİLİK VAR MI?

Çalışma hayatı ve ekonomik düzenlemeleri içeren geniş kapsamlı kanun teklifi, geçtiğimiz günlerde Meclis gündemine taşınmıştı. İlk aşamada 86 maddeden oluşan yasadan 42 maddesi kabul edilmişti. Şimdi ise gündemde kalan maddeler bulunuyor. Öne çıkan konular arasında sigorta primi teşviki, kademeli emeklilik, ev kadınlarına emeklilik ve 3600 ek gösterge ve taşeron işçilerine kadro gibi önemli düzenlemeler bulunuyor.

1999-2008 ARASINDA ÇALIŞANLAR KAÇ YAŞINDA EMEKLİ OLABİLİR?

Kademeli emeklilik, muhalefet tarafından Meclis'e sunuldu ancak şu anda bu konu hakkında resmi bir açıklama yok. Ancak olası bir kademeli emeklilikte şöyle bir senaryo öngörülüyor;

9 Eylül 1999 sonrasında çalışanlarda 6.250 prim günü şartı ile kadınlar 43, erkekler 45 yaşında emekli olabilir.

2000 sonrasında çalışanlarda 6.325 prim günü şartı ile kadınlar 43, erkekler 45 yaşında emekli olabilir.

2001 sonrasında çalışanlarda 6.400 prim günü şartı ile kadınlar 43, erkekler 45 yaşında emekli olabilir.

2002 sonrasında çalışanlarda 6.475 prim günü şartı ile kadınlar 43, erkekler 45 yaşında emekli olabilir.

2003 sonrasında çalışanlarda 6.550 prim günü şartı ile kadınlar 44, erkekler 46 yaşında emekli olabilir.

2004 sonrasında çalışanlarda 6.625 prim günü şartı ile kadınlar 45, erkekler 47 yaşında emekli olabilir.

2005 sonrasında çalışanlarda 6.700 prim günü şartı ile kadınlar 46, erkekler 48 yaşında emekli olabilir.

2006 sonrasında çalışanlarda 6.775 prim günü şartı ile kadınlar 47, erkekler 49 yaşında emekli olabilir.

2007 sonrasında çalışanlarda 6.850 prim günü şartı ile kadınlar 48, erkekler 50 yaşında emekli olabilir.

2008 sonrasında çalışanlarda 6.925 prim günü şartı ile kadınlar 49, erkekler 51 yaşında emekli olabilir.

Muhabir: Seher Akbalık