Deprem bölgesi Malatya’da bu yıl çiftçinin umudunu bağladığı kayısı hasadına sayılı günler kaldı. 1 Temmuz itibariyle kayısı sezonunu açmaya hazırlanan Malatya’da kuru kayısı miktarı 107 bin 517 ton olarak açıklandı. Değişen iklim koşullarının kayısının yetişme alanına olan etkisini değerlendiren Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Fevzi Çiçek, önemli açıklamalarda bulundu.
Kayısının iklim artlarından dolayı hızlı şekilde bölge değiştirdiğini söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Fevzi Çiçek, her yıl iklim faktörlerine bağlı olarak kayısıda verim kaybı olduğunu belirtti.
Çiçek, kayısı için son 10 yılda görülen değişimi şöyle anlattı:
“Değişen iklim nedeniyle her yıl verim kaybının yanı sıra hastalıklar artıyor. Zararlı etmenler çoğalıyor. Bundan 10 yıl önce kayısı için en büyük risk ilkbahar geç donlarıyken yaklaşık 10 yıldır özellikle erken açan bölgeler için ilkbahar erken yağmurları daha büyük riskler ortaya çıkarmaya başladı. Dolayısıyla siz tarımsal üretim yapıyorsunuz, iklim faktörleri, doğal kaynaklar dediğimiz su kaynaklarını da dikkate almamız gerekiyor.”
“Özellikle yağışlardaki rejim değişikliği sadece kayısıya mahsus değil birçok ürünlerde de artık olumsuz ortamlar oluşturmaya başladı” diyerek devam eden Çiçek şöyle konuştu:
“ Ya aynı dönemde düşmesi gerekenden daha az yağış düşüp kuraklık oluşuyor ya da aşırı yağışlarla birlikte birçok hastalık ve zararlının artmasına neden oluyor. Bunlarda göz önünde bulundurularak daha geniş kapsamlı değerlendirilmeli.”
ÖZBEKİSTAN KAYISISI, DAHA UCUZ!
Özbekistan kayısının 2.9 dolardan satılırken Türkiye kayısının ortalama 6.2 dolardan pazarda yerini aldığını belirten Çiçek, hep aynı ülkelere ihracat yaptığımızı ve yeni pazarların bulunmasını gerektiğini söyledi.