Malatya İnönü Üniversitesi’nin kuruluşunun 50.yılı dolayısıyla İnönü Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr. Abdulkadir Baharçiçek ile Türkiye Cumhuriyeti 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün torunu ve İnönü Vakfı Genel Başkan Yardımcısı Gülsün Bilgehan tarafından düzenlenen söyleşide İsmet İnönü’nün hayatı ele alındı.

Söyleşiye; İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Akpolat, Eski İnönü Üniversitesi Rektörlerinden Prof. Dr. Mehmet Yücesoy, Prof. Dr. Cemil Çelik ile Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Özer, Prof. Dr. Mehmet Sağlam ile Prof. Dr. Süleyman Nihat Şad, Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Vahap Güner, dekanlar, akademik personel ve öğrenciler katıldı.

İlk olarak konuşan Prof. Dr. Abdulkadir Baharçiçek İsmet İnönü’nün siyasetin her alanında çok başarılı ve büyük bir devlet adamı olduğunu söyledi. İsmet İnönü’nün başarılarını anlatan Baharçiçek,

“İnönü tarafından yürütülen Lozan barış görüşmeleri sonucu Lozan barışının kabul edildiği anlaşmada Osmanlının parçalanmasından sonra kurulan bağımsızlığın başkahramanlarından biri İsmet İnönü’dür"

dedi.

Cumhuriyet ilan edilirken Atatürk’ün en büyük destekçisinin İsmet İnönü olduğunu belirten Baharçiçek, Atatürk ve İsmet İnönü’nün ortak iradesiyle Cumhuriyetin kurulduğu anlattı.

Baharçiçek, İsmet İnönü’nün bütün baskılara rağmen ülkesini 2. Dünya Savaşı'nın dışında tutmayı başararak büyük bir yıkımın önüne geçtiğine dikkat çekti.

İsmet İnönü'nün 1946 yılında çok partili demokrasiye geçiş sürecinde oynadığı yapıcı rolü vurgulayan Baharçiçek, İnönü’nün 1950 seçimlerinden sonra iktidarı Demokrat Parti'ye devrederek Türkiye’de demokratik geleneklerin yerleşmesine katkı sağladığını ifade etti. Baharçiçek İnönü’nün ülkesine ve siyasal hayata ömrünü adadığını belirtip konuşmasını sonlandırdı.

Prof. Dr. Abdulkadir Baharçiçek’ten sonra söz alan Gülsün Bilgehan,

“Bu iki arkadaşın yolları ilk önce harp okulunda kesişiyor. Hatıralarında İsmet Bey, Mustafa Kemal için şöyle diyor: ‘O kadar gençlik yıllarından belliydi ki ileride lider olacağı. Ne zaman Mustafa Kemal’i görsek arkadaşların ortasında onlara bir şeyler anlatırken, çeşitli çalışmalar yaparken görürdük.’ Bu iki arkadaşın yollarının ilk kesişmeleri böyle başlıyor"

diye konuştu.

“Cumhuriyet’in kurulmasında Atatürk ile birlikte hareket etti”

Bilgehan konuşmasının devamında İsmet İnönü ve Atatürk’ün harp yerinde karşılaşmalarından, Atatürk ve İnönü’nün savaş zamanlarında birbirlerine yazdıkları mektuplardan ve bu mektuplarda Atatürk’ün İsmet İnönü’nün parlak zekasına çok güvendiğini yazdığından bahsetti.

Cumhuriyet kurulduktan sonra bütün devrim ve değişikliklerde İsmet İnönü ve Atatürk’ün beraber çalıştığını ifade eden Bilgehan,

“Değişiklik önergelerini beraber yapıyorlar. Zaman zaman aralarında münakaşa elbette oluyor. Mesela Mustafa Kemal çok çabuk bir harf devrimi istiyor. İsmet Paşa daha temkinli ama aralarında şöyle bir konuşma geçiyor. Mustafa Kemal, İsmet Paşa'ya ne kadar sürede harf devrimini yapabileceklerin soruyor. İsmet paşa 3 sene gerekir diyor. Mustafa Kemal 3 ay diyor ve 3 ayda gerçekleşiyor. Pek çok devrimi beraber yapıyorlar"

şeklinde konuştu.

Yeşilyurtspor'un Şampiyonluk Maçına Davet Yeşilyurtspor'un Şampiyonluk Maçına Davet

Bilgehan, “Son söz olarak şunu söylemek isterim. Bu sadece siyasette değil her konuda dinlenmesi gereken bir sözdür. Önemli olan iktidarda kalmak değil, önemli olan itibarda kalmaktır” diyerek sözlerini tamamladı.

Muhabir: Rümeysa Işık-Rabia Kocayiğit

İNÜHABER Merkezi

Kaynak: Haber Merkezi