3 Nisan 1975 yılında Türkiye’de kurulan 14’üncü üniversite olan İnönü Üniversitesi’nin 50.yılını kutluyor. Kahramanmaraş merkezli depremlerde 20 binasını kaybeden yarım asırlık İnönü Üniversitesi, yeni kuracağı fakülte ve enstitülerle birlikte hem ülke hem de dünyaya akademisyen yetiştirmeyi hedefliyor.
İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Akpolat, 50.yıl kutlamaları çerçevesinde basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Sekiz aydır üniversitenin 50.yıl kutlamaları için hazırlık yaptıklarını anlatan Akpolat,
“Bu bizim için bir dönüm noktası; 50 yıl dile kolay yarım asır anlamına geliyor. Üniversitemiz 1975 yılında 3 Nisan tarihinde kurulmuş bir üniversite. Kuruluş sıralamasında da Türkiye’de 14’üncü sırada kurulduğu için, Türkiye’nin en saygın üniversiteleri arasında yer almakta. Mevcutta 208 üniversitenin var olduğunu düşünürsek 14’üncü sırada kurulmuş olması ülkenin ilkleri arasında yer alıyor”
ifadelerini kullandı.
Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu ile özel bir görüşme gerçekleştirdiğini dile getiren Akpolat,
“Şu an üniversitemiz özellikle sağlıkta dünya markası haline geldi. Bu sağlıktaki başarısını tüm diğer bölümlerde, branşlarda, akademik birimlerde de yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Sağlık Bakanımızın ifadesiyle artık İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi bir ilin değil ülkenin marka değeri. Bu anlamda gerçekten hem karaciğer naklinde hem kemik iliğinde Türkiye, dünya ve Avrupa sınırlarını aşmış durumdayız”
diye konuştu.
Rektör Akpolat, üniversitenin 50.yıl kutlamalarına ocak ayı itibariyle başladıklarını kaydederek, şunları söyledi:
“12 ay boyunca üniversitemizin tüm faaliyet ve etkinliklerini 50.yıl temasıyla kutlayacağız. Bunun içerisinde konferanslar, kültür-sanat etkinlikleri, akademik sempozyumlar ve kongreler düzenleyeceğiz. Kortejler olacak. Festivaller olacak. Özellikle uluslararası öğrenci festivalimiz çok renkli olacak. Her ay bir kültürel, sosyal, sanatsal etkinlikle bunu canlı tutacağız.”
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 depremleri sonrası üniversitenin toparlanması adına hummalı bir çalışma yürüttüklerini ifade eden Akpolat,
“Deprem sonrası ağır hasarlı olan 20 binamızı yıktık, yıkmak zorunda kaldık. 20 binanın yerine merkezi derslik inşaatımızın temelini attık. Onun yanında en büyük kaybımız MEDİKO sosyal binamız. Orada öğrenci yemekhaneleri, ana mutfağımız, konferans ve toplantı salonları ile SKS (Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı) idari bloğu vardı. Öğrenci yemekhanesinde çok ciddi sıkıntılar yaşadık. Onun yerine Cumhurbaşkanlığı Strateji Başkanlığı’ndan bütçe alabildik, temelini iki aya kadar atıyoruz inşallah. Deprem sonrası üniversiteyi yeniden ayağa kaldırıp, tekrar eski performansına kavuşturmak için gece gündüz demeden çalışıyoruz”
dedi.
Rektör Akpolat, yeni bir fakülte ve enstitü kurmak için YÖK’e başvuruda bulunduklarının bilgisini vererek
“Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi’nin kurulması için dosyamızı hazırladık ve YÖK’e sunduk. Şu an YÖK’te ve kabul edilirse Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesini kuracağız. Çağın gereklerine uygun bir şekilde başta yapay zekâ olmak üzere siber güvenlik olmak üzere bu birimleri kurarak hem şehrimize hem de ülkemize katkı sağlamak istiyoruz. Bu fırsatı kaçırmak istemiyoruz. Bu anlamda da YÖK Başkanımız ile birebir görüşerek, destek talep ettim. Bilişim Bilimleri Enstitüsünü kurmak içinde dosyamızı hazırladık ve YÖK’e teslim ettik. Bilişim Bilimleri Enstitüsü de lisansüstü ve doktora öğrencilerini bu alanda yetiştirerek hem ülkemize hem de dünyaya akademisyen yetiştirmeyi de kendimize hedef olarak koyduk. Sağlıkta ve eğitimde yapay zeka gibi ana tematik alanlarda akademisyen yetiştirmiş olacağız”
ifadelerini kullandı.