Jingoizm terimi, başta İngiltere olmak üzere, sömürgeci Batılı ülkelerin, Siyahi Afrika, Amerika, Uzak Doğu Asya, örneğin Hindistan... gibi ülkelere sözüm ona bilim(!) ve uygarlık(!) götürmek, o ülke halklarını çağdaş dünyaya eklemlemek(!) gibi son derece insancıl(!) amaçlarla işgal etmek, o halklar ve devletler üzerinde siyasi ve askeri egemenlik kurarak onların ulusal kaynaklarını kolaylıkla sömürebilme esasına dayanıyordu.
18. Ve 19. y. yılda İngiltere, yeryuvarında, üzerinde hiç güneş batmayan bir imparatorluktu. Şimdiki ABD bile 1776 yılına kadar İngiliz Devleti'nin bir sömürgesiydi.
18.Asrın önemli bir politika adamı ve düşünürü olan Rundholph Churhill " RULE BRİTANİA !!!" yani " HÜKMET İNGİLTERE!!!" diyerek İngilizlerin küresel egemenliğini haykırıyordu. Bu dönemler İngilizlerin dünyaya meydan okuduğu bir zaman dilimiydi.
İngiliz Devletinin o yıllardaki sömürgeci ve işgalci tutum ve davranışları da JİNGOİST olarak tanımlanıyordu.
JİNGOİZM, bir ülkenin, kendince; kendi ulusal dış ve iç çıkarları ya da vazgeçilmezleri konusunda ırkçı, aşırı ve saldırgan milliyetçi bir tutum takınarak, başta tehdit ve savaş seçenekleri olmak üzere, başka azınlıkları, halkları ve ulusları zor kullanarak kendi egemenliği altına alma ve onlara sürekli buyurma ya da zorla boyun eğdirme siyasetine dayanır.
Jingoizmin dış politikaya dayalı görünümü, başka uluslara karşı aşırı militarizme ya da savaşa dayalı tehdit, iç politikadaki görünümü ise etnik ve dinsel azınlık ya da farklılıklara karşı onları yok sayma, basķı altında tutma ve polisiye önlemlerle, zorla sindirme ve yok etme olarak karşımıza çıkar.
Örneğin, 1930 ve 40 lı yılardaki Faşist İtalya ve Nazi Almaya'sının saldırgan iç ve dış politikaları jingoizmin tipik örnekleridir. Nazi Almanya'nın siyasi yönetimine göre, Alman ulusunun yaşadıkları bütün sorunlarının temelinde Yahudi ırkı vardır. Yahudi nüfus, Hitler Almanya’sına göre, Alman ırkının saflığı ve ekonomisi için büyük bir tehdit ve başka devletlerin de yurt içindeki işbirlikçisi konumundadır. O nedenle de yok edilmelidir....
Jingoist, ırkçı ve saldırgan milliyetçi yaklaşımların önce dış, sonra da iç politika açılarından temel sakıncaları şöyle özetlenebilir.
A- Jingoizmin Dış Politikadaki Başlıca Sakıncaları.
1- Barışçı, diplomatik seçenekler yerine sürekli tehdit savaş seçeneğini ilk sıraya alma. Başka ülke ve uluslara karşı saldırgan ve aşağılayıcı bir dil kullanma...
2- Barış ve uzlaşma seçeneği yerine, fetih, işgal ve başka uluslardan toprak kazanma ve onlara hükmetme gibi saldırgan emel ve istekler taşıma.
3- Saldırgan ırkçı ve işgalci seçenekler nedeniyle uluslararası istikrarın tehlikeye girmesi, küresel kamplaşma, kutuplaşma ve düşmanca tutum ve davranışların barış iklimini zehirlemesi. Halkların ekonomik ve sosyal refah artışlarına kaynak aktarmak.yerine militarist silah harcamalarının artışı...
4- Ortaya çıkan savaşlar nedeniyle, can kayıplarının, ölümlerin ve sakat insanların artışı. Ekonomik yıkım ve çöküşlere zemin hazırlama. Savaş ve tehditlere dayalı iç ve dış göçlerin, istikrarı bozar bir şekilde hızlanması...
5- Savaşlar, tutsaklar ve ekonomik yıkımla nedeniyle, hukukun, insan haklarının askıya alınması. Tutsaklara, azınlıklara ve yabancılara kötü muamele. Kadınlar ve çocukların derin sefalete sürüklenmesi.
6- Aşırı kibir ve kof gurur, başka uluslara karşı kin ve geçmişin abartılı olarak yüceltilmesi ve kutsanmasına dayalı olarak , tarihsel olaylara takılıp, sürekli geçmiş hayali ve özlemi ile yaşamak. Başka uluslara ve ülkelere hep tepeden bakmak, onların ırkçı duygularını diri tutarak kendine düşman yaratıp bunları dış ve iç politikada kullanmak. Eğer iç ve düşman üretemezseniz toplum ve devlet için " beka " sorunu üretemez siyasi tabanınızı kendinize inandıramazsınız.
B- Jingoizmin İç politikadaki Başlıca Sakıncaları.
1- Jingoizm, iç toplumsal yapıda, çoğunluk lehine olarak, ırkçılığa, saldırgan Milliyetçiliğe, bağnaz ve din baz yobazlığa bürünerek çoğulcu toplumsal yapıdaki kültürel fay hatlarını derinleştirebilir. Ayrıştırmayı, kutuplaştırmayı, mikro milliyetçilik ve azınlık ırkçılığını harekete geçirebilir. Toplumsal dayanışma, barış ve kardeşlik duygularını tuzla buz edebilir.
2- Jingoizm, sosyolojik olarak, tarihsel ve kültürel uzlaşmacı ve barışçı kültür bağlarını çözebilir. Empati, hoşgörü ve farklılıklarla birlikte yaşama kültürünü, ırklar, inançlar, dinler ve mezhepler arasında tarihsel ve kültürel olarak oluşan barışçı ve uzlaşmacı kolektif bilince zarar verebilir.
3- İç yapıdaki, bilimsel, eğitsel, yönetsel, ekonomik, hukuksal, sosyal, kültürel adaletsizlikleri, yanlışları ve ayrımcılıkları gizlemek için jingoizmi, yani ırkçı ve saldırgan milliyetçilik söylemlerini ve toplum vicdanındaki ilahi ve yüce dinsel ırkçılık ya da şovenizmi bir örtü aracı yaparak siyasi iktidarın başarısızlıklarını halkın gözünden ve algısından gizlemek. Siyasi olarak en çok gözlenen durum da budur. Irkçı ve din baz, hamasi söylemlerle, yoksulluğu, hukuksuzluğu, yolsuzluğu ve başarısızlığı halkın gözünden kaçırmak.
SONUÇ:
Ulusumuzun kurtarıcısı, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Cumhuriyetimizin kurucusu, Ülkemizi ve toplumumuzu evrensel ve çağdaş bir uygarlığa hazırlayan büyük devrimlerin mimarı ve yaşama aktarıcısı büyük insan, Ulu Önderimiz M.K.Atatürk:
a "Yurtta barış ve dünyada barış" diyerek hiç bir zaman saldırgan bir iç ve dış politika izlememiştir. Toplumsal farklılıklar arasında düşmanlık ve fay hatları oluşturmaktan uzak durmuştur. Bunun hep tersini, yapmış, her zaman birleştiriciliği yeğlemiştir.
Başka uluslararası karşı yaptığı ve kazandığı savaşlar bir saldırı ve sömürge kurma, başka halklar ve uluslar üzerinde bir egemenlik kurma savaşı değildir. Tersine bir öz savunma ve yaşamsal olarak, Türk toplumunun var olabilme savaşıdır. Yaşadığı dönemde, imzalamış olan Lozan Antlaşması ve organize ettiği Balkan ve Sadabat Paktları nedeniyle Ortadoğu ve Balkanları bir barış iklimine çevirmiştir.
b- M. Kemal Atatürk, emperyalistlere karşı kazandığı Kurtuluş Savaşı nedeniyle, emperyalist güçlerin yenilmezliğine son vermiştir. Mazlum ve mağdur olup özgürlük ve bağımsızlık bekleyen uluslara yol gösterici ve umut verici bir örnek lider olmuştur.
c- Atatürkçülük bir Çağdaş devrimidir. Topyekun toplumsal değişim hareketidir. Özgür aklın, deneysel ve eleştirel bilimin verilerini kullanarak Türk Toplumunu, siyasi, eğitimsel, ekonomik, hukuki, kültürel, sanatsal, düşünsel ve davranırsal... her alanda a'dan z'ye evrensel ve çağdaş bir yapıya taşımaktır.
d- Atatürk Milliyetçiliği, ırkçı ya da saldırgan, başka ulus ve toplumlara karşı düşmanca hisler ve eylemler taşımaz. Saldırganlık ve düşmanlık O'nun karakterine terstir. Atatürk' e göre " Kesin bir zorunluluk olmadıkça savaş bir cinayettir."
Atatürk milliyetçiliği, tam bağımsızlığı, sömürü karşıtlığını, başta ekonomi ve teknoloji olmak üzere, her alanda toplumun ekonomik refahını, sağlık düzeyini ,bilgi ve kültür konumunu çağdaş bir düzeye çıkarmak demektir.
e- Atatürk, Türkiye Toplumunu ümmetten millete, hanedan fermanlarıyla yönetimden anayasal düzenle yapılanan ve milli iradeyle şekillenen eşitlikçi hukuk devletine; bireylerini de müritlikten yurttaşlığa terfi ettirmiş, fikri, irfanı ve vicdanı özgür bireylerden oluşan bir ulus kurmak istemiştir
Türkiye'nin geleceği ırkçılıkta, saldırgan milliyetçilikte, din, mezhep.. v.b. ayrımcılıkta, azınlık ve etnik gruplara karşı ötekileştirmeler ya da mikro milliyetçilikte değildir. Tersine, her konuda, hukuk ve adalet ilkelerine uygun olarak uzlaşmada ve birleştiriciliktedir.
Atatürk Türkiye'nin ezeli ve ebedi birlik iskeleti ve o iskeletin çözülmez bağ dokusudur. Çimentosudur. Bu doku asla çözülmemeli ve çözdürülmemelidir. Ayrıca demokratik ve laik Cumhuriyetin temel yapısını; hukukun üstünlüğünü, çoğulcu ve
çağdaş demokratik düzeni özde benimsemeyenler ve içine sindiremeyenler asla gerçek Atatürk Milliyetçisi ve Atatürkçü olamazlar.
Hiç bir kişi ya da kurum, Türk Toplumunu Atatürkçü bir rotadan çıkaramayacaktır. Bu uygarlık kervanı kesintisiz yürütecek ve final hedefine mutlaka ulaşacaktır. Atatürk sevgisi ve Atatürkçü yol bu halkın hem beynine ve hem de gönlüne silinemez bir şekilde kazılmıştır.
Gereklerini yapmak koşuluyla kötümser olmaya gerek yoktur.