Malatya, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde büyük yıkım yaşasa da 2024 yılı kuru kayısı ihracatında hedefine ulaşmanın mutluluğunu yaşadı. Malatya ekonomisinin can damarı olan kayısıda 2024 yılında 76 bin 926 ton ihracat gerçekleştirilirken bunun karşılığında 410 milyon 891 dolar ülke ekonomine katkı sağlandı.
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi,
“2024 yılında 216 ülke ve bölgeye ihracat gerçekleştirirken 111’ine ihracatımızı artırdık. Almanya’ya 1, 7 milyar dolar, ABD’ye yüzde 8 artışla 1, 6 milyar dolar, İtalya’ya 1 milyar dolar, İspanya’ya 988 milyon dolar, Birleşik Krallık’a yüzde 7 artışla 939 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. 2024’de Avrupa Birliği 9, 3 milyar dolarla ihracatımızın önemli bir bölümünü oluşturdu”
dedi.
Ege İhracatçı Birlikleri Organik Ürünler ve Sürdürülebilirlik Koordinatörü ve Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık,
“2024 yılı, hepimiz için pek çok zorluğun yaşandığı bir yıl oldu. 2024 sezonu için Türkiye genelinde 1, 8 milyar dolar hedef açıklamıştık. Ve bu hedef yaklaşık 1, 8 milyar dolar olarak gerçekleşti. Türkiye genelinde geçen sene sezonu 1, 6 milyar dolar ile kapatmıştık. Bu yıl, 417 bin tonluk ihracatımızla ülkemize 1, 8 milyar dolarlık gelir kazandırdık ve dünya liderliğimizi koruduk. Çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayısı ihracatımız, bu başarının temel taşları oldu. Özellikle Avrupa’daki pazar payımız yüzde 44 gibi yüksek bir seviyede seyrederken, ABD, Avusturalya, İngiltere gibi pazarlarda da büyümeyi başardık”
bilgisini paylaştı.
Başkan Işık,
“Çekirdeksiz kuru üzüm ihracatımız 180 bin ton olarak gerçekleşti ve değer bazında yüzde 15 artışla 534 milyon dolar gelir elde ettik. Dünya kuru üzüm ihracatının yüzde 32’si tek başına ülkemiz tarafından gerçekleştirildi. Kuru incir ihracatımız, 63 bin ton olarak gerçekleşti ve değer bazında yüzde 25 artışla 337 milyon dolarlık bir gelir sağladı. Bu ürün, Türkiye’nin prestij sembollerinden biri olmayı sürdürüyor. Kuru kayısı ihracatımız ise miktar olarak bir önceki yıla göre yüzde 9 artışla 77 bin ton olarak gerçekleşti. Bununla birlikte, ihracat geliri yüzde 2 artarak 411 milyon dolar seviyesinde kaldı. Tüm bu başarıların yanında, sürdürülebilirlik adına önemli adımlar attık. Üretim miktarının ve kalitesinin artırılması için ilgili bakanlıklarımızla iş birliği içinde çalıştık. Ayrıca Hindistan pazarlarını hedefleyen Turquality projemiz için Ticaret Bakanlığı onayımızı aldık. Ege İhracatçı Birlikleri olarak, 2018 yılında başlattığımız “Turkish Tastes” Turquality Projesi ile bugün önemli bir eşik aşılmış bulunmaktadır. ABD’deki pazar hedeflerimize adım adım yaklaşırken, bu ülkedeki faaliyetlerimizi daha da genişletmek için stratejik adımlar atmaktayız”
diye konuştu.
Muhabir: Ferdi Durdu