Kolektif Düşünce

     Sevgili dostlar, sorunlarımız her gün katlanarak büyümektedir. Dolayısıyla bizlerin umudu da tükenmektedir. Sorunlarla tek başımıza mücadele etmek yerine birlikte başarabiliriz anlayışının hâkim olması gerekir. Daha çok birliktelik, daha çok dayanışma ve ortak akıl oluşturmalıyız. Yani kolektif üretim, kolektif paylaşım sağlamalıyız. Yaşamın her alanında kolektif bilinç oluşturmalıyız. Hatırlayalım, eskiden köylerde imece adıyla bilinen, kişilerin ortaklaşa, birleşerek ihtiyacı olanlara yaptıkları yardımdı. Aynı kolektif yaşam gibi, imecede özünde ortaklaşa yardımlaşma ve paylaşmaya dayalıdır. Yani kolektif yaşam yeni bir oluşum değildir. İnsanların giderek yalnızlaştığı, gelişen teknoloji ve zor hayat şartlarımızda, kolektif yaşamın önemi giderek artmaktadır        

       Kolektif İngilizce kökenli bir kelimedir. Kolektif, en az bir ortak sorunu veya konuyu paylaşan motive eden, ortak bir hedefe ulaşmak için birlikte çalışan bir gruptur. Kolektif sözlük anlamı, ‘’birçok kimseyi ya da nesneyi içine alan; birçok kişi ve nesnenin bir araya gelmesi sonucu olan’’ demektir. ’’İşbirlikçi, ortaklaşa’’ anlamına gelir. Kolektif, günümüzde birçok alanda kullanılmaktadır. Ama hepsinde de özü ortak yapılan, birlikte anlamı taşımaktadır.

       Kolektivizm ya da ortaklaşacılık, bireyler arasındaki kaynaşmanın vurgulanması ve grubun birey üzerinde önceliklendirilmesidir..

       Kolektiflik ihtiyaçların karşılanması ve saygı görmektir. İşte bütün bu hayatı paylaşımların özünü, hayatı paylaşmak oluşturur. Kolektif yaşam, eşit, özgür, çağdaş bir şekilde olmalı. Yaşadığımız bu dünya üzerindeki tüm güzellikleri, zenginlikleri birlikte paylaşarak yaşamalıyız. İnsan olmanın temelinde de paylaşmak yatar. Hayatımızı dostça, eşit bir şekilde, özgürce yaşamaya çalışmalıyız. Haksızlığa uğrayanın yanında, ezenin karşısında olmalıyız.

        Kolektif, hayatımızda birçok alana girmiş bulunmaktadır. Kolektif çalışma, kolektif şirket, kolektif bilinç, kolektif güç, kolektif eğitim gibi birçok alanda karşımıza çıkmaktadır. Günlük hayatımızda kolektif birlik, beraberlik ve ortaklaşa yapılan anlamında birçok yerde vardır. Birlikte yapılan birçok şeyin üstesinden kolaylıkla gelinir. Kolektiflik ile zamandan, emekten ve paradan tasarruf edilebilir. Az zamanda çok iş yapılabilir. Yapılan işlerde maliyet azaltılır.

    ‘’Birlikten kuvvet doğar’’ atasözüyle yola çıkılmalıdır. Kolektif çalışarak bunun bilincinde olarak her şeyin üstesinden gelinebilir. Kolektif çalışma ayrı birimlerde veya aynı iş yerinde çalışarak yapılabilir.

      O zaman yazıyı özetlemeye çalışırsak, biz toplumsal kolektif bilinci oluşturarak sorunlarımıza çözüm üretebiliriz. Sorun çözümünde paydaşların çoğalması doğru çözüm için kaçınılmazdır. Kolektif bilinç veya kolektif şuur, Durkheim'e göre, bir toplumdaki insanların sahip oldukları ortak duygu ve kabulleri ifade eden terim. Ona göre kolektif bilinç, toplumun fertlerinin tek bir ruh ve duygu etrafında birleşmelerini sağlıyor, böylece toplumların devamında önemli bir rol oynuyordu.

Birlikte ve beraberce, biz olabilmeliyiz.

Saygılarımla…