Kullan Ama Bağımlı Olma

Yeni iletişim teknolojileri, insanlara düşüncelerini ve eserlerini paylaşacakları olanaklar yaratan paylaşım ve tartışmanın esas olduğu bir medya sunmaktadır. Sosyal medya olarak adlandırılan bu sanal ortam, kullanıcı tabanlı olmasının yanında, kitleleri ve insanların bir araya getirmesi ve aralarındaki etkileşimi artırması bakımından önem taşımasıdır. Yapılan araştırmalar insanları, bu sanal gerçeklilik içinde gün geçtikçe daha fazla vakit harcadıklarını, bu sanal gerçeklik içinde gerçek yaşam ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştıklarını ve yine bu sanal gerçeklik içinde yeni bir dünya kurarak yaşadıklarını göstermektedir. Kimi zaman sanal dünyayla, gerçek dünya arasında sınırı belirsizleştiği de gözlenmektedir.

Öyleki; Bu dünyada arkadaş bulma, bu dünyadaki insanlarla sosyal ve siyasi düşünce alışverişinde bulunma hatta bu dünyada birbirleriyle tanışıp evlenme gibi ciddi kararlar alınabilmektedir. Özellikle gençler arasında kullanım değeri bakımında hızlı bir yükseliş gösteren sosyal medya, diğer yandan da günümüzün geleneksel medyasına rakip olmakta, hatta kimi zaman tehdit eder duruma gelmektedir.

Günümüzde boşanmamın en yaygın beş nedeninin bir tanesinin, sosyal medya olduğu ortaya çıktı aldatma değil, kandırma değil, kötülük yapma değil, sosyal medyayı sağlıksız ve aşırı bir biçimde kullanma en yaygın boşanma sebebinden biri. İnsanların yakın çevresiyle ilişkilerinde ciddi problemler yaşanıyor. Eve gidiyor; eşini, çocuğunu, annesini babasını, kardeşini görüyor ama derinlikli ilişki kuramıyor. Yakın çevresiyle, ne oluyor? Nasılsın iyi misin? Yemek var mı? İş nasıl gidiyor? Bitti…

Ondan sonra bütün sohbet sosyal medya üzerinde yürütülüyor. Yakın çevreyle derinlik kaybolunca bu sefer insan ihtiyaç duyduğu Sıcaklığı, ilgiyi sevgiyi başka kanallardan karşılamaya çalışıyor. İnsanın insana derinlik bir ilişki kurma ihtiyacı var. Sosyal medya içerisindeki siteleri dev bir alışveriş merkezi betimlemeyebiliriz. Alışveriş veriş merkezlerinde herkes farklı bir amaç için bulunur. Kimileri yemek için, kimileri kıyafet almak için, kimileri parfüm kimileri tencere tava almak için uğrarlar. Sosyal ağları da bu şekilde değerlendirmemiz mümkün kimisi boş vakitini değerlendirmek kimisi arkadaşları ile oturduğu kefede yer bildiriminde bulunmak için kullanır. Sosyal medya hızlı gelişimini sürdürmektedir ve kendine yeni özellikler katarak çok hızlı yayılmaktadır. Facebook, Twiter, Google Plus, Youtube, İnstagram gibi platformlar aracılığıyla insanlar, dünya çapında iletişim ve etkileşim halindedir.

Kısacası; Sosyal medya, kullanıcılarına herhangi bir sınırlama koymadığı herkesin söz hakkı olduğu bir platform olduğundan doğru kullanıldığına güçlü ve etkili bir konuma sahiptir. İnsanlık tarihinde ilk defa sayısız bağlantı kumamıza imkân tanıyan bir teknolojiye sahibiz.’’

Ne demiş Ünlü yazar; (PAUL AUSTER)“Aramayacaksın kimseyi, Olması gerekenler zaten yanında ve yanında olmayıp gidenler; Ne aklında olmalı ne umurunda…”