Malatya’da Ramazan Bayramı coşkusu yaşanırken, tatil gününde plan yapmayanlar için müjdeli bir haber geldi. Malatya Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bulunan müzeler, bugün açık olacak.
Büyükşehir belediyesi bünyesinde bulunan müzeler şöyle:
Büyükşehir Belediyesince 2017'de oluşturulan, 1876'dan günümüze 2 binden fazla fotoğraf makinesi ve 3 bini aşkın aksesuarın bulunduğu Fotoğraf Makinesi Müzesi ziyaret edebileceğiniz en ilgi çekici müzeler arasında bulunuyor. Altın varaklı, savaşlarda kullanıldığı tahmin edilen "casus" makine gibi çok sayıda özel cihazın sergilendiği müzede, birçok tarihi olay ve anı ölümsüzleştiren fotoğraf makineleri yer alıyor. Fotoğraf Makinesi Müzesi Sanat Sokağı içerisinde bulunuyor.
Sanat Sokağı içerisinde ziyaret edebileceğiniz en önemli yerlerden birisi de Malatya Kültür Evi. Malatya’nın Cumhuriyet Dönemi ve sonrası kültürel yaşamın gelecek nesillere aktarılması amacıyla Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından Fırat Kalkınma Ajansı’nın katkıları ile 2017 yılında açılmış ve ziyaretçilerin hizmetine sunulan kültür evi, kent mimarisine uygun dizayn edildi. Malatya kültüründe var olan fakat kaybolmaya yüz tutmuş yaşam tarzlarının, alışkanların, örf, adet ve geleneklerin tekrar hayat bulmasına imkân sağlamak amacıyla açılan “Malatya Kültür Evi” geçmişe ışık tutuyor. Malatya Kültür Evi’nde kültür ve yaşama ait yöresel el işlemeleri, halı dokuma, mutfak–kiler, kayısı odaları, ziyaretçilerine nostalji yaşatıyor. Ayrıca Kemal Sunal ve Ahmet Kaya odalarında, sanatçıların bal mumu heykelleri ve kişisel eşyaları da sergileniyor.
Malatya’da ziyaret edebileceğiniz ve keyifli vakit geçirebileceğiniz en önemli müzelerden birisi de Radyo ve Gramofon Müzesi. Malatya’da kent mimarisine uygun inşa edilen 2 katlı kerpiç evde kurulan Malatya Radyo ve Gramofon Müze’sinde; radyolar, gramofonlar, mikrofonlar, radyo malzemeleri ile 1960’lı yıllarda faaliyete geçen Malatya Radyosu’na ait verici, anten, yayın cihazları ile olmak üzere toplamda 700’ün üzerinde parça eşsiz eserle radyo ve gramofonun zaman içinde geçirdiği evrim gözler önüne seriliyor. 1940’lı, 1950’li yıllarda yayımlanan radyo dergilerinin ve mecmualarının olduğu Radyo ve Gramofon Müzesi ziyaretçilerini âdeta nostaljik bir tarih yolculuğuna çıkıyor. Müzedeki radyo, gramofon ve mikrofon gibi tarihe tanıklık etmiş büyüleyici cihazlar yalnızca müzik ve bilgi kaynağı olmanın ötesinde; insanların hayatına dokunan, toplumsal bağları güçlendiren özellikleri de bünyesinde barındırıyor. Radyo ve Gramofon Müzesinde; Hatıra Fotoğrafı Çekim Köşesi, Malatya Radyosu Köşesi, Fahri Kayahan Köşesi, Siyasal Tarih Köşesi, İlk Radyo Yayını Köşesi ve Fehmi Usta’nın Radyo Tamir Köşesi bulunuyor. Müzenin en eski parçası 1890 yılına ait polyphon, yani bugünkü adı ile müzik kutusu. Elektrikten tamamen bağımsız, mekanik ve çelik bir sistem ile çalışıyor. Sanat Sokağına çok yakın bir mesafede bulunan müze, Dedekorkut’un karşı tarafından bulunan kerpiç evlerin içerisinde yer alıyor.
Malatya Kent Müzesi de ziyaret edebileceğiniz en önemli mekanlar arasında bulunuyor. Battalgazi ilçesinde bulunan daha önceleri Askerlik Şubesi olarak kullanılan Malatya Kent Müzesi 1893 yılında yapıldı. Geç Osmanlı Dönemi eserlerinden biri olan bina, Malatya tarihine ışık tutan en önemli müzeler arasında yer alıyor. Malatya’nın toplumsal ve kültürel yaşamını, geçirdiği değişimleri anlatmak amacıyla oluşturulan Malatya Kent Müzesi; kentin kültürünü, tarihi, sosyal ve ekonomik zenginliğini tanıtmak amacıyla yöresel her türlü eşya, belge, kitap, görsel malzeme, ses ve görüntü kayıtlarını bünyesinde bulunduruyor. Müze, Malatya’nın yedi bin yıllık kadim tarihinin anlatıldığı ve kentin geleneksel gündelik yaşamının yıllar öncesinden getirilerek önümüze konulduğu bir mekandır.