Gündem

Malatya’da esnafın gözü Altay Kışlası’nda

Malatya'da 6 Şubat depremlerinin ardından sanayi esnafının yaşadığı zorluklar giderek artıyor. Altay Kışlası'nda sanayi alanı olarak belirlenen bölgenin bir an önce imalat sanayisine kazandırılması gerektiğini vurgulayan esnaf, endişeli.

Malatya’da Küçük Sanayi Sitesi’nde ağır hasarlı dükkanlarda hizmet veren esnaflar Altay Kışlası’nda inşa edilen dükkanların bir an önce faaliyete geçmesini bekliyor. Altay Kışlasında inşa edilen 714 dükkanın esnafın ihtiyacına cevap vermediği söyleyen esnaflar, yeni yapılacak dükkanların büyüklüklerinin iş sektörüne göre planlı şekilde yapılmasını istiyor.

Küçük Sanayi Sitesi’nde çeşitli iş kollarında hizmet veren bir grup esnaf basın konteynerlerinde yaptıkları açıklama ile seslerini yetkililere duyurmaya çalıştı.

Altay Kışlası’nda sanayi alanı olarak ilan edilen bölgenin imalat sanayisine bir an önce kazandırılması gerektiğini söyleyen Keresteciler Oda Başkanı Mahmut Kavuk, yaşadıkları sıkıntıları şöyle anlattı:

 “Depremden dolayı dükkânlarımız ağır hasar aldı. Bu esnaflarımızın, imalat sanayimizin bir an önce o bölgeye (Altay Kışlası) gitmesi gerekiyor. Çoğu esnafımız başka şehirlere göç etmiş durumda. Eski sanayide ağır hasar işletmeleri olan esnaflarımızda da ‘ne olacağız?’ kaygısı var. Altay Kışlası’nda 714 deprem dükkanı yapıldı. Talep edenlerin bir an önce oraya yerleştirilmesi akabinde de mevcut sanayimizde geri kalan esnaflarımızın ne olacağı netleşmeli. Orada zor durumdalar çünkü gidecek bir yer yok, alternatifleri yok. İmalat sanayisi ve toptancılarımızın ivedi şekilde yerlerinin yapılması lazım.”

Deprem yaralarının sarılması noktasında devlete teşekkür eden sanayici esnafı Fuat Tokaç ise şöyle konuştu:

“Bugün itibariyle içinde bulunduğumuz durum tereddütte bırakıyor bizi. Altay Kışlası’nda yeni yapılacak bizim sektörümüzün ihtiyaç duyduğu büyüklükte yer tahsisi istiyoruz. Büyük gayretlerle ciddi işler yapılıyor. Ancak bir plansızlık söz konusu. Bizim sektörümüze hali hazırda yapılan dükkanlar uygun değil. Bize daha büyük ölçekli iş yeri ya da yer tahsisi gerekiyor.”

Sanayide yedek parçacı olan Necmi Ersu ise yaşadıkları sorunları ve talepleri şöyle anlattı:

“Mevcut sanayimizin olduğu şekliyle Altay Kışlası’na taşınması lazım. Meslek grupları olarak ayrı ayrı olması lazım. Tamircinin yanında yedek parçacı olmaz. Mevcut sanayimiz ilk kurulduğu zaman öyleydi. TOKİ’nin yapmasını istiyoruz."

Yeni bir sanayi yapılacağı zaman örnek sanayilerin gezilmesi gerektiğini belirten metal işleme sektöründe faaliyet gösteren Celal Abbas Karaduman da,

“Elimizde fırsat varken Malatya’nın da diğer illeri örnek alması lazım.”

Diye konuştu.