Gündem

Malatya’da milyonlarca var! O işlem doğru yapılıyor mu?

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Yıldırım, kayısı budamada yapılan yanlışlarla ilgili bilgi vererek, budama işleminin nasıl yapılması gerektiğini anlattı.

İkinci Kayısı Panelinde ‘Meyve ağaçlarında budamanın önemi ve kayısı budamada yapılan yanlış uygulamalar’ konulu bir sunum yapan Yıldırım, meyve ağaçlarının düzgün ve kuvvetli bir taç oluşturmak, ürünün verim çağında uzun süre kalmalarını sağlamak ve kuvvetten düşmeye başlamış ağaçların yeniden kuvvetlendirilerek bir süre daha yüksek kaliteli meyve vermelerini sağlamak amacıyla budama yapıldığını söyledi.

Budama yapılmayan ağaçlarda yaşanabilecek olumsuz durumlara da değinen Yıldırım, şunları kaydetti:

“Budama yapılmayan bir ağaçta düzensiz taç gelişimi, fazla verim nedeniyle dallarda kırılmalar, kalitesiz ve küçük meyve oluşumu gibi sorunlar meydana gelebilir. Ayrıca, sık dallanma sonucu tacın iç kısmının ışık almaması, ağacın kısa zamanda verimden düşmesi ve periyodisite gösteren meyve türlerinde sorunun şiddetlenmesi görülebilir.”

Yıldırım, budamanın ağacın dinlenme döneminde yapılması gerektiğine dikkat çekerek kış budamasının ağaçların yaprak dökümüyle birlikte başladığını, baharda tomurcuklar kabarmaya başlayana kadar devam ettiğini belirtti.

Yaz budamasının ise ağaca şekil verme döneminde, vejetasyon periyodu içerisinde yapılması gerektiğini kaydederek,

“Yaz budaması; meyvelerin daha iyi renklenmelerini sağlamak, sürgün ve dal gelişimini düzenlemek, kış aylarında yapılacak budama işlemlerini azaltmak, hasat işleri ile kültürel etkinlikleri iyileştirmek ve kolaylaştırmak için yapılır”

dedi.

Yıldırım, meyve ağaçlarının budanma işlemi esnasında dikkat edilecek hususlarla ilgili şu bilgileri paylaştı:

“Ağaçlarınızı kendinize ait budama alet ve ekipmanlarıyla budamanız gerekir. Özellikle hastalık-zararlı bulaşmasının önüne geçmek için önemli bir husustur. Bahçedeki her bir ağaç bir birey olarak kabul edilir ve budama planı ona göre yapılır. Budama işlemini yaparken hangi dalı niçin kestiğimizi bilmemiz gerekir. Aksi takdirde ağacın gelişme ve verim anlamında dengesini bozmuş oluruz. Ağaçlardaki belli problemli dalları kesmenin budama olmadığını bilmek gerekir. Budama sırasında bir ağaçtan diğerine geçerken alet ekipmanlarımızı basit seyreltilmiş bir çamaşır suyu ile dezenfekte ederek kullanmamız gerekir. Büyük dal kesimlerinde sonra serpet ile perdahlandıktan ve kuruduktan sonra aşı macunu kullanımı sağlanmalıdır. Budamadan sonra ortaya çıkan atıkların imha edilmesi ya da bahçeden uzaklaştırılması gerekir.”

Yıldırım, kayısı budamada yapılan yanlışlarla ilgili ise şunları kaydetti:

“Ağaçların yapraklı iken, meyve hasadından sonra budanması bu yanlışların başında gelmektedir. Ağacın sorunlu olduğunu bize haykırmasına dikkat etmeliyiz. Toprak işleme sırasında traktör ve ekipmanlarının dallar çarparak meyve ve çiçeklere zarar vermemesi için ağaçlardaki alt dalların kesilmesi. Budama işleminin düzenli yapılmaması. Budama planlamasının yapılamaması. Budama ustalarıyla işlem yapılmaması. Budamayı bir an evvel yapılıp bitirilmesi gereken bir yük olarak görülmesi. Problemli dal kesimini budama zannetmek.”