Malatya’da deprem sonrası 20’ye yakın eczanenin kapandığını kaydeden Sönmez, 15 eczanenin il dışına çıktığını, 10 eczanenin ise yeni açıldığını belirtti.
Sönmez, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremleri öncesi Malatya’da 264 eczanenin bulunduğunu kaydederek, deprem olmasaydı bu sayı 300 olacaktı ama şu an bu sayının düştüğünü söyledi.
Eczacıların ekonomik sıkıntı yaşadıklarını ifade eden Sönmez,
“Eczacılar bundan sonra tutunabilirlerse bu şekilde devam edecek ama iyileştirme yapılmazsa tutunabileceklerini düşünmüyorum. Yavaş yavaş sayımız azalacaktır. Eczacılar olarak biz bıktık, kesin çözümlerle gelinmesini istiyoruz”
dedi.
“DEPREM BÖLGESİ İÇİN AYRI BİR DÜZENLEME YAPILMALI”
Uzman eczacı Tahir Özelçi, ise
“Malatya’daki bütün eczaneler taşındıkları yerlerden ‘ rezerv alan’ diye çıkarılıyorlar. Sırf ilaç hizmetinin aksamaması adına konteyner konteyner dolaşıyorlar”
ifadesini kullandı.
“Deprem bölgelerindeki eczacıların ödüllendirilmesi gerekirken bir noktada cezalandırılmaları mantığa uygun değil” diyen Özelçi, şunları söyledi:
“Deprem bölgesindeki eczacılarımızın durumları bambaşka. İlaç hizmetini sürdürürken, mutlaka başka teşviklerle desteklenmelidir. Çünkü deprem öncesinde olduğu gibi aynı personel sayısıyla hizmet veriyorlar. Giderleri yüzde 300 artarken, giderleri yüzde 80 ila yüzde 100 arasında azalmış durumda. Deprem bölgesi için ayrı bir düzenleme yapılmalıdır.”
Muhabir: Yusuf Durdu