Eğitim Gücü Sen Malatya Şube Başkanı Yusuf Yılmazoğlu, 24 Kasım Öğretmenler Günü öncesinde öğretmenlere yönelik zorunlu yer değişiklikleri ve sürgün niteliğindeki atamaları eleştirdi.
Yılmazoğlu yaptığı yazılı basın açıklamasında, öğretmenlerin meslek onurunun ve emeğinin kutlanması gereken bu özel günde, birçok öğretmenin norm fazlası olarak değerlendirildiği ve gönüllü olmadan farklı bölgelere atanmak zorunda kaldığı vurgulandı.
DEPREM BÖLGELERİNDE “NORM FAZLASI” GEREKÇESİYLE RESEN ATAMALAR
2024/57 sayılı genelgeye göre, depremden etkilenen illerde yıkılan okullar ve öğrenci sayısındaki geçici düşüş gerekçe gösterilerek birçok öğretmenin norm fazlası konumuna getirildiği belirtildi. Ancak, Eğitim Gücü Sen Malatya Şubesi, bu atamaların Anayasa’nın 41. maddesinde korunan aile birliği ilkesine ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 72. maddesine aykırı bir şekilde yapıldığını dile getirdi.
AİLE BİRLİĞİ VE BİREYSEL HAKLAR GÖRMEZDEN GELİNİYOR
Açıklamada, sadece evli değil bekar öğretmenlerin de ailelerinin yanında çalışabilme hakkının temel bir insan hakkı olduğu belirtildi. Eğitim Gücü Sen, öğretmenlerin ailelerinden ve yaşam kurdukları şehirlerden uzaklaştırılmasının mağduriyet yarattığını vurgularken, resen yapılan bu atamaların bireysel hakları ihlal ettiğini ifade etti.
SINIFLARIN KALABALIKLAŞMASI EĞİTİM KALİTESİNİ DÜŞÜRÜYOR
Tasarruf tedbirleri doğrultusunda yeni sınıf açılmasına getirilen kısıtlamalar nedeniyle okullarda sınıf mevcutlarının arttığına dikkat çeken sendika, modern eğitim anlayışına aykırı olarak kalabalık sınıflarda eğitim verilmesinin çocukların bireysel potansiyellerini geliştirmede zorluk oluşturduğunu ifade etti. Eğitim Gücü Sen, eğitimde nitelik ve verimlilik sağlanmasının bu tür kısıtlamalarla mümkün olmadığını belirtti.
ÖĞRETMENLERİN TALEPLERİNE KULAK VERİLMELİ
Sendika, Anayasa ve devlet memurları kanununun gerekliliklerine vurgu yaparak, öğretmenlerin mağduriyetinin giderilmesi için gönüllülük esasına dayalı geçici görevlendirme yolunun tercih edilmesi gerektiğini belirtti. Resen yapılan atamaların insan haklarına zarar verdiğini ve eğitim niteliğini olumsuz etkilediğini ifade eden Yılmazoğlu, bu uygulamanın gözden geçirilmesini talep etti.