Monilya Hastalığı Nedir?
Monilya hastalığı (Monilinia laxa), kayısı, şeftali, kiraz, erik, vişne ve badem gibi sert çekirdekli meyve ağaçlarında görülen ve önemli ürün kayıplarına neden olan bir mantar hastalığıdır. Hastalık, özellikle çiçek, çiçek sapı, sürgün ve meyveleri etkiler.
İlaçlama Zamanlaması ve Önemi
Hastalığa karşı her yıl koruyucu önlem alınması gerektiğini belirten Akar, ilaçlamanın çiçeklenme döneminde iki kez yapılması gerektiğini söyledi:
1. İlaçlama: Çiçeklenme %5-10 olduğunda
2. İlaçlama: Çiçeklenme %90-100 olduğunda
Mücadelenin başarılı olması için ilaçlamaların tam zamanında yapılması, farklı etken maddeli ilaçların kullanılması ve kültürel önlemlerin alınması büyük önem taşıyor.
Üreticilere Kritik Uyarılar
İklimdeki ani değişimlerin hastalıkları tetiklediğini belirten Akar, üreticilerin kayısı bahçelerinde Monilya hastalığını önlemek için mutlaka iki kez, zamanında ve farklı ilaçlar kullanarak ilaçlama yapmaları gerektiğini vurguladı.
İhracat ve Kalıntı Riski
Üreticilerin ilaçlama yapmadan önce İl veya İlçe Müdürlüklerine başvurarak üretici kayıt defteri alması ve teknik elemanlara ilaçları reçete ettirmesi, ihracata engel teşkil eden kalıntı riskini azaltmak açısından da büyük önem taşıyor.
Monilya hastalığının ekonomik olarak büyük zararlara yol açabileceğine dikkat çeken Akar, hastalığa maruz kalan bahçelerin özenle bakılmaması durumunda iki yıl üst üste ürün alınamayacağını belirtti.
Üreticilerin hava tahminlerini takip ederek, yağışın durduğu ve havanın açtığı zamanlarda hem kontakt hem de sistemik etkili ruhsatlı ilaçlarla bahçelerini ilaçlamaları gerekiyor. Yağışlar bittikten sonra ilaçlamanın tekrarlanması da önem taşıyor.
Üreticilerin Dikkatine
Geçmiş yıllarda yaşanan zararların tekrarlanmaması için üreticilerin bu konuda gerekli hassasiyeti göstermesi, kendi menfaatleri açısından büyük önem taşıyor.