Malatya Kent Konseyi Tarih ve Kültür Mirası Çalışma Grubu tarafından, Malatya’nın tarihsel birikimi konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla başlatılan “Malatya Kültür Mirası Okulu” derslerinin son oturumu tamamlandı. Eğitimler, bir yıl süresince devam ederken, katılımcılara katılım belgeleri verildi.
Malatya Kent Konseyi Konferans Salonu’nda düzenlenen programa, Malatya Kent Konseyi Genel Sekreteri Dr. Hasan Batar, Kültür Mirası Çalışma Grubu Temsilcisi Orhan Tuğrulca, program konuğu Süleyman Demir, Kültür Mirası Okulu Eğitmenleri ve öğrenciler katıldı.
“Hiçbir Eser Müellifinden Üstün Değildir”
Programın açılış konuşmasını yapan Malatya Kent Konseyi Genel Sekreteri Dr. Hasan Batar, Malatya’nın kültürel ve tarihsel değerlerinin ne kadar kıymetli olduğunu vurguladı. Batar, bu projenin Malatya’ya ne kadar değer katacağını belirterek,
"Malatya’mızın ne kadar kıymetli bir hazine olduğunu, bu yıl bu proje kapsamında kıymetli hocalarımızdan bir daha öğrenmiş olduk. Malatya Kent Konseyi olarak bizim esas mevzumuz da bu. Şehrimizin sosyal, kültürel, ekonomik yapısını ön plana çıkarmak, korumak ve geleceğe aktarmak. Biz misyonumuzu yerine getiriyoruz. Hiçbir eser müellifinden üstün değildir. Bu bir yıllık projenin müellifi Orhan Tuğrulca hocamıza teşekkür ediyorum"
dedi.
2025 yılında da benzer çalışmaların sürdürüleceğini belirten Batar, “Kıymetli hocalarımız şehrimize olan vefalarını göstermiş oldular bu projede. Bu projeye katkı veren herkesi tebrik ediyorum” şeklinde konuştu.
Malatya’nın Tarihi Değerlerine Yeniden Odaklanma
Tarih ve Kültür Mirası Çalışma Grubu Temsilcisi Orhan Tuğrulca ise Malatya’nın kadim geçmişine dikkat çekerek,
“Malatya kadim geçmişi olan bir şehir. Biran evvel toparlanması gereken bir şehir. Malatya’nın kendi misyonunu yeniden hatırlaması ve ona göre hareket etmesi gerektiğini düşündüğümüz için bu çalışmalara daha çok ağırlık veriyoruz”
dedi.
Milli Mücadele Dönemi’ne Yolculuk
Malatya Kültür Mirası Okulu’nun son dersini veren Tarihçi Süleyman Demir,
“100 Yılını Geride Bırakırken Milli Mücadele Döneminde Malatya”
konulu sunumunda, Malatya’nın Milli Mücadele Dönemi’ndeki sosyal, kültürel ve ekonomik durumunu anlattı. Demir, Birinci Dünya Savaşı ve Balkan Savaşları’ndan kaynaklanan Osmanlı Devleti’ndeki sıkıntıların Malatya için de benzer şekilde yaşandığını vurguladı. Sunumuna döneme ait fotoğraflar eşliğinde devam eden Demir, katılımcılara önemli bilgiler sundu. Sunumun ardından, katılımcılar konuya dair sorularını Demir’e yönelttiler.
Eğitimcilere Teşekkür Belgeleri Takdim Edildi
Programın ikinci bölümünde, Malatya Kültür Mirası Okulu’na bir yıl boyunca katkı sunan eğitmenlere teşekkür belgeleri verildi. Ayrıca, eğitimlere katılan öğrencilere de katılım belgeleri takdim edildi. Programda, 2025 yılında yapılması planlanan yeni projeler hakkında da görüş alışverişinde bulunuldu.