Yaşam

Malatya’nın peribacaları görülmeye değer!

Malatya’nın Arapgir ilçesinde Taşköprü-Kutanlı Peribacaları yürüyüş parkuru, doğaseverlere hem eşsiz bir deneyim hem de yeni keşifler sunuyor.

Taşköprü-Kutanlı Peribacaları; Arapgir’in olağanüstü doğa ve kültür yürüyüş rotalarından biridir. Arapgir-Divriği yolundan ilerlerken Suceyin köyü kavşağından girildikten 8 kilometre sonra bir çeşmeye varılmaktadır. Çeşmeden kısa bir süre sonra daha köye varmadan mezarlığın dibinden sağa ayrılan yola girdikten 6 kilometre sonra yol bir derede sona ermektedir. Yürüyüş bu noktadan başlamaktadır.

Doğayla baş başa kalmak ve keyifli vakit geçirmek isteyenler için muhteşem bir deneyim sunan bu rota, gidiş dönüş toplam 6 kilometredir. Yürüyüş rotası kapsamında Roma dönemine ait Taşköprü’yü görebilirsiniz.

 

Taş Köprü’nün üzerindeki kaya setinin hizasına geldikten sonra sola doğru kayarak setin üzerinden karşıda görünen sırta doğru yürünmektedir. Büyük setin hizasına kadar olan etap ile setin üzerine çıkmak için yapılan yan geçiş etabında zemin çok kötü durumdadır. Küçük çakıllar ve yer yer kayganlaşan zemin, yürüyüşü zorlaştırmaktadır. Bu aşamadaki hedef, büyük setin üzerindeki büyük kaya bloklarının dibi olmalıdır. Kayaların dibinden giden patika, yer yer kayalara asılı olarak yapılmış farklı tip kaya mezarlarından geçerek peribacalarına kadar hiç yormadan götürmektedir. Bu kayalıklarda önemli jeolojik olayların gerçekleştiğine dair birçok işaret vardır. Kayaların dibindeki patika, yamaçta ilerledikçe daha iyi bir hale gelmektedir.

 

Kısa sürede önce sırta, sonra da sırtın arkasındaki iki adet peribacası vadisine varılmaktadır. İniş yolunda yolun kayganlığından ötürü çok dikkatli olunmalıdır. Patikanın geçtiği ilk vadide irili ufaklı birçok peribacası bulunmaktadır. Peribacalarının aralarındaki bazı boşluklar, yukarılardaki mağaralara çıkılmasını da sağlamaktadır. Burada yarım saat geçirdikten sonra hemen bir sonraki vadideki peribacaları bölgesine geçilmektedir. Burası diğerine göre daha geniştir. Buradaki volkanik faaliyet, iki lav çıkışı arasında uzun süreli bir püskürme şeklinde olmuştur.

 

Bu püskürmede havzaya çökelen, kısmen ince kısmen de iri taneli malzemeler oldukça kalın bir istif oluşturmuştur. Zaman içinde bu ara tabaka rüzgâr yönü de uygun olduğu için kolayca aşınmış ve bu iki vadide, oluşum modeli Kapadokya ile bire bir aynı olan peribacaları biçimlenmiştir. Rota yıpratıcı ve yorucudur. Ancak peribacalarının bulunduğu iki küçük vadinin sunduğu güzellikler tüm yorgunlukları kısa sürede unutturmaktadır.