Malatya Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürü Sinan Çeçen, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük yıkım yaşayan Malatya’nın altyapısı için MASKİ olarak 2025 yılında 11 milyarlık yatırım yapacaklarını ifade ederek, alternatif içme suyu kaynağı için proje çalışmalarının olduğunu söyledi.
Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük yıkım yaşayan Malatya’da binalar yükselmeye devam ederken diğer yandan da altyapı çalışmaları yürütülüyor. Uluslararası finans kuruluşlarından 158 milyon Euro’luk hibe alan kent için 2025 yılında MASKİ tarafından 11 milyar TL’lik yatırım yapılacak. 6 Şubat depremlerinde kentin içme suyu ihtiyacının karşılandığı Gündüzbey Kaptaj’da suyun kaybolması ve bir süre çamurlu akması nedeniyle olası bir felakete karşın alternatif bir su kaynağı çalışması da başlatılacak.
“Malatya’mızın en büyük şanslarından birisi Kaptaj’ımız” diyen MASKİ Genel Müdürü Sinan Çeçen,
“Saniyede 3 bin 300 litre bir su kaynağımız var. Bu avantajlı durum deprem döneminde bize alternatif olmadığında dezavantaj olabileceğini de bize gösterdi. Kaynağımızda hamdolsun şu anda bir sıkıntı yok. Debisel olarak 10 yıllık rejimleri devam ediyor. Deprem dönemi sonrası çamurlu akması da dört ay sonra kesilmişti. Malatya deprem bölgesi ve alternatif su kaynağı bu şehrin vazgeçilmez projesi olmalıdır”
ifadelerini kullandı.
Çeçen, yeni bir içme suyu kaynağının önemine dikkat çekerek,
“Şu an zemin etüt planlaması DSİ tarafından yürütülen Darende ilçesi Kaynarca bölgesinde 190 milyon metreküplük su havzası olan bir baraj planlanıyor. Bu havzadan da 40 milyon metreküplük MASKİ’ye bir tahsis yapılması öngörülüyor. Yaklaşık 90 kilometrelik şebekeyle saniyede 2 bin 200 litrelik alternatif su kaynağı planlıyoruz. Bu dönem içerisinde projesini bitireceğiz ve yapımı için iş başı yapmayı hedefliyoruz. Tamamlanması 10 yılı bulacak bir proje ama bizim için öncelikli”
dedi.