Geçen gün kaleme aldığım yazımda Berlin’deki Malatyalı hemşerilerimden bahsettim. Bugünde biraz da kendimizden yani KGK’den (Küresel Gazeteciler Konseyi) söz edeyim.
KGK kim ve ne yapar?
KGK yurtiçinde ve yurtdışında gazetecilerin oluşturduğu, 14 Ekim 2019 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla deyim yerindeyse ete kemiğe bürünen gazetecilerin oluşturduğu uluslararası bir birlik.
Birlik fikri kurucu başkan Mehmet Ali Dim ve bir grup gazeteci arkadaşın (bu grubun içinde baştan beri şahsımda bulunmakta) düşüncesi olarak gelişmiş, KGK (Küresel Gazeteciler Konseyi) ismini almış ve geçen hafta yaptığı ilk genel kurulla da (bu genel kurulda şahsımda yönetim kurulu görev aldı) faaliyetlerini devam ettirmekte.
KGK kuruluşundan itibaren yerel ölçekte birçok toplantıya ve etkinliğe imza atmasının yanı sıra, uluslararası ölçekte birden fazla etkinliği de gerçekleştirdi.
Bu etkinliklerden ilki Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği ve KKTC Turizm Bakanlığı ev sahipliğinde Türkiye ve yurtdışından gazetecilerin katılımıyla düzenlendi. Bu program çerçevesinde Girne’de yapılan toplantıya, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da katılım sağlayarak Kıbrıs sorunu üzerine birer konuşma yaptılar.
İkinci etkinlikte ise KGK, bu kez 21. Dünya Rus Medya Kongresine ev sahipliği yaptı. KGK’nın ev sahipliğinde gerçekleşen organizasyona, 85 ülkeden 160 Rus dili konuşan gazeteci katıldı. Rusya Devlet Başkanı Putin’in de demecinin okunduğu bu toplantıda Cumhurbaşkanı yardımcısı Fuat Oktay katılarak bir konuşma yaptı. Ardından Rus gazeteci heyeti Kayseri ve Antalya olmak üzere çeşitli kentlerdeki etkinliklere katıldılar.
KGK’nin üçüncü etkinliği ise Azerbaycan Matbuaat Şurası ile ortaklaşa gerçekleştirildi. Bu etkinlik çerçevesinde Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi) Devlet Başkanları 7. Zirvesine, bu katılımdan bir gün önce aynı zirve çerçevesinde gerçekleştirilen dış işleri bakanları zirvesine KGK üyesi gazeteciler olarak katılım sağlandı.
Uluslar arası son etkinlik ise Almanya’nın başkenti Berlin’de gerçekleştirildi. Bu etkinlik çerçevesinde Türk-Alman İşverenler Birliği (TDU) Genel Merkezi’nde Türk işverenlerle bir araya gelindi. TDU’da düzenlenen Panele, Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası Üyesi Bahattin Kaya, TDU Basın Sözcüsü Doğan Azman, Hürriyet Köşe Yazarı Ahmet Külahçı ve KGK Genel Başkanı Mehmet Ali Dim konuşmacı olarak katıldılar.
Öte yandan Berlin programı çerçevesinde Alman Medyasının önemli kurumu ZDF, KGK üyelerini tarihi binasında ağırladı. Bu toplantının ardından AA ve TRT Berlin temsilcilikleri ziyaret edildi.
Berlin programının en önemli ayağını ise Hanau oluşturdu. Hanau’da ırkçı saldırı sonrası yaşamını yitiren Türklerin aileleri ile görüşülerek saldırının yapıldığı alana karanfiller bırakıldı. KGK başkanı Mehmet Ali Dim burada bir kez daha ırkçı saldırıları kınayarak bu tür saldırılara karşı Alman hükümetinin daha kararlı adımlar atmasını istedi.
Bu etkinlikler uluslararası nitelikte olanları birde KGK’nin ülkemizin çeşitli kentlerinde gerçekleştirdikleri Medya buluşmaları var. Bunlardan biride geçen aylarda ilimizde düzenlendi. Bu etkinlik çerçevesine Arguvan, Arapgir, Battalgazi ve Büyükşehirde birçok programa katılım sağlandı.
Bu etkinlikleri sıraladıktan sonra KGK kimlerden oluşuyor sorusu akla gelebilir. KGK konseyi yurtdışında, yurtiçinde gazetecilik faaliyetini yürüten Türk ve farklı ülkelere mensup gazetecilerin oluşturduğu merkezi Ankara’da bulunan, 3335 Sayılı Uluslararası Nitelikteki Teşekküllerin Kurulması Hakkında Kanun’un 1’inci maddesine dayanılarak Cumhurbaşkanının olur izniyle kurulan ve birlik statüsünde olan bir kuruluş.