08 Ağustos 1945’te Zile’de doğan Mehmet Yardımcı,1962’den itibaren edebiyat dünyasına girmiş ve günümüze kadar edebiyat ve eğitim alanında çalışmalarına devam ederek hakkıyla hizmetini vermiştir. Önceleri Cahit Külebi’nin yönlendirmesiyle şiire başlayan Yardımcı, içinde yaşadığı ortamın etkisiyle halk bilimi ve halk edebiyatı alanına yönelmiş bu konularda yaptığı çalışmalarla ve yayımladığı kaynak eserlerle kendisini tanıtmış ve kabul ettirmiştir.
Yardımcı ile Malatya İnönü Üniversitesi’nde göreve başladığı yıllardan beri (1985-1986) tanışıyoruz. Daha önce bir süre Doğanşehir ilçemizde öğretmenlik yaptığı dönemde kendisiyle tanışmamıştık. Yardımcı ile İnönü Üniversitesi’nde göreve başladığı sırada başlayan bilgi, kitap, kaynak alışverişimiz devam etmiştir. Gazi İlköğretim Okulu’nun karşısında hizmet veren Öğretmenevinin bahçesinde tanıştığımız günde başlayan ve kesintisiz olarak süregelen ve neredeyse 40 yıla ulaşan bir dostluğumuz vardır.
Dönemin rektörü tarafından Genel Sekreter Yardımcılığı ve Personel Daire Başkanlığı göreviyle üniversitemizdeki görevine başlamış, yönetim değişikliğinin ardından o yıllarda henüz oluşum aşamasındaki Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümüne öğretim görevlisi olarak atanmıştır. Daha sonra Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Bölümünde görevlendirilen Yardımcı, Malatya’dan ayrılıp Dokuz Eylül Üniversitesi’ne geçtiği döneme kadar halk edebiyatı derslerini yürütmüştür. Derslerdeki sevecen ve hoşgörülü tavrı öğrenciler tarafından da takdir edilen Yardımcı, Malatya’da bulunduğu sürece yöremizin folklor ve halk edebiyatı ile ilgili onlarca mezuniyet tezi hazırlatarak arşive kazandırmıştır.
İlimizde ilk kez gerçekleştirilen Battalgazi ve Malatya Çevresi Halk Kültürü Sempozyumu’nun 1986, 1987 ve 1988 yıllarında düzenlenmesinde etkin bir rol üstlenmiştir. Bu sempozyumlarda sunulan bildirileri rahmetli şair, yazar ve gazeteci Tahir Kutsi Makal ile birlikte üç cilt halinde kültürümüze kazandırmıştır. 1989 yılında ise Tahir Kutsi ile Eflatun Cem Güney’i Anma Toplantısı düzenleyerek bu etkinlikteki konuşma ve araştırmaların aynı yıl Tarla dergisinde yayımını sağlamıştır.
Malatya’dan ayrıldığı döneme kadar önce lisansını tamamlayan Yardımcı, İnönü Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Prof. Dr. Bilge Seyidoğlu’nun danışmanlığında Yaşayan Malatya Masalları konulu teziyle yüksek lisansını; Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde ise Prof. Dr. Ali Berat Alptekin ve Saim Sakaoğlu’nun ortak danışmanlığında hazırladığı Malatya Çevresinde Aşıklık Geleneği ve Aşık Esiri adlı çalışmasıyla da doktora tezini tamamlamıştır. Efsane ve masal derleme yarışmalarının düzenlenmesinde büyük emek harcamıştır. Her iki yarışmanın sonucunde beğenilen eserler İnönü Üniversitesi yayımları arasında yayımlanmıştır. Bunlardan birincisi Prof. Dr. Cahit Kavcar’la beraber kitap haline getirdikleri Efsanelerimiz (1988, 1989), diğeri de Prof. Dr Hasan Kavrukla kitap haline getirdikleri Anadolu Masalları (Gerçekleşen Rüya)’dır.(2012) İlk defa Esiri’nin şiirlerini kitap halinde yayımlamıştır. (2000, 2017)
Yine bu yıllardan başlayarak bazıları uluslararası olmak üzere düzenlenmiş bilimsel kongre ve sempozyumlara bildiriyle katılmak suretiyle adını bütün yurtta ve dünyada duyurmuştur. Bazılarına birlikte katıldığımız bu tür etkinliklere katılmamızı teşvik etmiştir. Akademik yaşamımda önemli dönüm noktalarına tekabül eden Türk Halk Edebiyatı Semineri (Eskişehir,1997); Uluslararası Kıbrıs Kongresi (Gazimagosa, 1998); Uluslararası Türk Dünyası Kurultayı (Mersin, 2000) birlikte katıldığımız ve bazıları aramızdan ayrılarak ahirete intikal etmiş diğer dostlarla buluştuğumuz etkinliklerdir. Bölümümüzde görev yaptığı dönemde çalışkanlığı, üreticiliği ve ciddiyetiyle örnek olmuştur. Sayısı kırkı aşan kitaplarının bir kısmı da bu yıllarda hazırlanıp yayımlanmıştır. Yetenekli insanları edebiyat ve eğitime kazandırmıştır. Yöredeki yaşayan veya ölmüş halk şairleriyle ve eserleriyle yakından ilgilenmiştir. Nail Tan’a Armağan’da yer alan Muharrem Yazıcıoğlu üzerine aşığın vefatından sonra kaleme aldığı makalesi ile daha sonra geniş araştırmalarımıza konu olmuş bulunan Arapgirli Halk Şairi Fehmi Gür (1992) ile ilgili araştırması Hekimhan Folkloru ve Hekimhanlı Halk Şairleri (1993) Aşık Esiri Baba (2000,2017) bu tür çabaların ürünüdür. Malatya ile ilgili önemli bir çalışması da, Doktora programı için Malatya çevresindeki âşıkları araştırdığı dönemde Kültür Bakanlığı’ndan aldığı ve o dönemde Malatya Kültür Müdürü olan Hüseyin Şahin, yine, o dönemde bölümümüz asistanlarından Prof. Dr. Zeki Kaymaz ve Prof. Dr. İsmail Doğan’la birlikte yürüttüğü Malatya Mutfak Kültürü projesidir. Proje sonunda hazırladıkları kitap Malatya Mutfak Kültürü adı ile Kültür Bakanlığı tarafından yayımlanmıştır. (2001).