Deprem Sonrası Göçün Yerel Yönetimler Açısından Avantajları ve Dezavantajları Çalıştayı’na katılan İnönü Üniversitesi Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zeki Boyraz, kent ulaşımında raylı sistemlerin önemine dikkat çekti.

Malatya dikkat: 3 ilçede aynı anda gerçekleşebilir!
Malatya dikkat: 3 ilçede aynı anda gerçekleşebilir!
İçeriği Görüntüle

Prof. Dr. Boyraz şöyle konuştu:

“İkizce’ye kadar trambüs hattı yerine tramvayın gitmesi gerektiğini söylemiştik. Geçici ‘by pass’ çözümler değil aslında kalıcı çözümler lazım. Malatya’nın raylı sisteme bir an önce kavuşturulması lazım. Çünkü bizim şehrimiz çizgisel gelişiyor. Bu projelerin biraz daha farklı düşünülmesi gerekiyor.”

Dedi.

Doğa olaylarının insana etki ettiği zaman afete dönüştüğünü söyleyen Boyraz, buna depremin yanı sıra son zamanlarda yaşanan don olayını örnek verdi. Boyraz,

“Yakın zamanda Malatya'da iklim doğal afet neden oldu. Don olayları oldu. Türkiye deprem açısından yüksek riskli bir ülke. Coğrafyamız, sadece depremden etkilenmiyor. Her türlü fiziki afetin görüldüğü bir coğrafyamız var. Her yıl doğal afetlerde 90 bin insan ölüyor. Dünya çapında 150 milyon insanı da etkiliyor.”

Diye konuştu.

Doğu Anadolu Fay Zonu üzerinde yer alan Malatya’nın yüksek sismik tehlike altında olduğunu söyleyen Poyraz, altyapı ve eski yapı stokunun riski arttıran temel etkenlerden olduğunu belirtti.

Afet riski bağlamında Malatya’nın güçlü yönleri arasında İnönü Üniversitesi gibi bilimsel desteklere dikkat çeken Boyraz, kentin zayıf yönleri arasında da kayıt dışı yerleşim alanları ve yetersiz acil müdahale kapasitesine yer verdi.

Whatsapp Image 2025 04 30 At 13.17.42

Muhabir: Belgizar Abiri Şimşek