Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, yürüyüşün beyin ve fiziksel sağlık üzerindeki faydalarına dikkat çekerek, baldırlardaki kasların kalbin işlevini desteklediğini belirtti. Günde 5 bin adım atmanın önemini vurgulayan Tarhan, baldırlardaki kasların kasılarak kalbin yükünü azalttığını ve dolaşımı desteklediğini söyledi. Tarhan, "Baldırlardaki kaslar, 'ikinci kalp' işlevi görür ve bu kasların sağlıklı çalışması önemlidir," diyerek yürüyüşün dolaşım sistemi üzerinde olumlu etkiler yarattığını ifade etti.
Prof. Dr. Tarhan, beynimizin 100 milyar hücreden oluştuğunu ve bu hücrelerin bağlantılarının zihinsel sağlığımız üzerinde belirleyici bir etkisi olduğunu söyledi. Ayrıca, duygularımızın yönetilmesinin otonom sinir sistemimizi ve dolayısıyla genel sağlığımızı etkilediğini belirtti. Yürüyüşün stresle mücadelede ve sağlıklı bir yaşam sürmede önemli bir rol oynadığını vurgulayan Tarhan, epigenetik ve nöroplastisite kavramlarıyla beynimizin sürekli değişebilen bir organ olduğunu da ekledi.
"OKSİTOSİN, AŞK VE BAĞLILIK HORMONUDUR"
Tarhan, oksitosin hormonunun özellikle emziren annelerde salgılandığını ve anne- bebek arasındaki bağda önemli bir rol oynadığını belirtti. Oksitosin, uzun vadeli mutluluk ve bağlılıkla ilgili hedeflerde devreye girerken, kısa vadeli hazlar için dopamin salgılanır.
Beyin sağlığı ve duygusal yönetimin, yaşam kalitesini yükselteceğini belirten Tarhan, sağlıklı bir yaşam sürmek için olumlu düşünmenin ve küçük şeylerden mutlu olmanın önemini vurguladı.