Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) tarafından, tüm bilim alanlarında üniversite düzeyinde nitelikli Türkçe bilimsel telif eser yazım ve yayınını teşvik amacıyla verilen 2022 Bilimsel Telif Eser Ödülü, Fırat Üniversitesi İnsani ve Sosyal Bilimler Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Kılıç’a verildi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen TÜBA ve TÜBİTAK Ödülleri töreninde Kılıç’a ödülü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından takdim edildi.
Prof. Dr. Orhan Kılıç’ın “Mikrop Salgın ve Toplum” ile “Osmanlı Taşrasının İdari Taksimatı ve Yöneticileri” adlı iki eserinin Türkiye Bilimler Akademisi tarafından 2022 Halil İnalcık Özel ödülüne layık görülmesi Fırat Üniversitesinde olduğu kadar Elazığ’ın bilim, kültür, sanat çevrelerinde de sevinçle karşılandı. Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, İnsani ve Sosyal Bilimler Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Kılıç’ı başarılarından dolayı kutladı ve teşekkür plaketi ile ödüllendirdi. Elazığ’ın kültür mahfili Manas Gönül ve Kültür Evi de düzenlediği bir toplantı ile Elazığ’ın ismini bilim alanında bir defa daha gündeme taşıdığı için Kılıç’a şükranlarını ifade ederek teşekkür etti.
Manas Gönül ve Kültür Evinde düzenlene toplantıya Ödül sahibi Prof. Dr. Orhan Kılıç’ın yanı sıra Tarih bölüm başkanı Prof. Dr. Ahmet Aksın, Doç. Dr. Yavuz Haykır Manas Gönül ve Kültür Evi’nin şair, yazar ve sanatçıları katıldı. Toplantıda Prof. Dr. Orhan Kılıç, ödül alan eserleri hakkında bilgi verdi.
Prof. Dr. Orhan Kılıç, ödül alan eserlerin ilki olan “Mikrop, Salgın ve Toplum” adlı eserinin 20 yıllık bir çalışmanın ve bilgi birikiminin ürünü olduğunu ifade etti. Eserde dünyada, özelde de Osmanlı İmparatorluğunda salgınları ele aldığını, salgınların siyasi, askeri, coğrafi, demografik, edebi ve sosyal yönden değerlendirdiğini söyledi. İki ciltli ve oldukça hacimli “Osmanlı Taşrasının İdari Taksimatı ve Yöneticileri” adlı eserinde de Osmanlı Devleti’nin eyalet/sancak taksimatı ve teşkilatı, Anadolu, Orta ve Doğu Avrupa ile Kafkaslar ve Azerbaycan, Ortadoğu ve Kuzey Afrika, Akdeniz ve Adalar Denizi adı altında altı bölümden oluştuğunu belirtti. Her bölümlerde Osmanlı İdari Taksimatının nasıl şekillendiği ve yöneticilerinin kimler olduğunu içeren yazıların yer aldığını bu eserinin bu konuda Türkiye’de yazılmış ilk tarihi eser olması dolayısı ile anlamlı ve önemli olduğu vurguladı.
25 Ağustos 1960 tarihinde Elazığ’da dünyaya gelen, 1986 yılında Fırat Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesinden mezun olan, Yüksek lisansını (1989) ve doktorasını (1993) Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde tamamlayan Orhan Kılıç, Fırat Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünde 1998’de doçent; 2004 yılında da profesör oldu. Halen Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Tarih bölümünde öğretim üyesi olarak görev yapan bu değerli bilim adamımızın çeşitli konularda yazılmış sayısız makalelerinin yanı sıra pek çok akademik dergide hakemlik görevi üstlendiği, Fırat Üniversitesi Orta-Doğu Araştırmaları Merkezi Müdürlüğü, Orta-Doğu Araştırmaları dergilerine editörlük yaptığı bilinmektedir.
“16- 17. Yüzyıllarda Van”,“8 -18. Yüzyılın İlk Yarısında Osmanlı Devleti’nin İdarî Taksimatı - Eyalet ve Sancak Tevcihatı”, “16. Yüzyılda Adilcevaz ve Ahlat”, “Elazığ Bibliyografyası” ve ödül alan “Eskiçağdan Yakınçağa Genel Hatlarıyla Dünyada ve Osmanlı Devleti’nde Salgın Hastalıklar” ile “Osmanlı Taşrasının İdari Taksimatı ve Yöneticileri” adlı eserleri bulunmaktadır.
Depremin vurduğu, korona virüs salgınının esir alarak evlere kapadığı, yaşanan ekonomik çöküşün hırpaladığı ve bedbinleştirdiği Elazığ’ın bağrından yetişen bir bilim adamının aldığı bu müstesna “bilim ödülü” şehrin morali için adeta bir doping oldu. Türkiye olarak, Elazığ olarak güzelliklerimize güzellik katan bu güzel insanı yürekten kutluyor, sağlık, huzur ve esenlik dileklerimizle nice eserlere imza atmasını diliyoruz.