31 Mart’ta yapılacak olan yerel seçimler öncesi Malatya’da farklı bir yarış bizleri bekliyor. Tahminler başladı. Kim ne kadar oy alır? Kim kimin oyunu böler? Kimin kaderi nerede değişir? Bu seçimde ne olur bilinmez ama kampanya birçok şeye gebe..!
Depremin yıktığı Malatya’da, yerel seçim çalışmalarında kıyasıya bir yarış izlemeye hazır olun. AK Parti’nin rüzgârıyla aday olan Sami Er, meclis deneyimi olan Veli Ağbaba, genel seçimlerdeki çalışmalarıyla adından söz ettiren Bilal Yıldırım ve profesyonelce hazırlanmış olan aday tanıtım töreninde dikkat çeken İbrahim Gezer…
Siyaseti iyi yapan iki isim Veli Ağbaba ve Bilal Yıldırım muhakkak ki Er ve Gezer’e göre daha lider vasıflı bir şekilde seçim meydanlarında olacak. Gezer, profesör olarak projelerini kullanacak. Er ise AK Parti’nin gücüyle seçim meydanlarında yerini alacak.
Anketler, sosyal medyada ‘Adayınız kim?’ sorusu derken adım adım 31 Mart’a gidiyoruz. Peki, hangi aday seçim sürecine nasıl girdi, hep birlikte bakalım…
TEK BAŞINA 40 BİN OY
Yeniden Refah Partisi’nin adayı Bilal Yıldırım’dan başlayalım!
Yeniden Refah Partisi’nde İl Başkanlığı yapan Bilal Yıldırım, 2023 yılında yapılan milletvekilliği seçimlerinde milletvekili adayı oldu. Cumhuriyet Halk Partisi ikinci milletvekili çıkarabilmiş olsa Yıldırımı şu anda mecliste olacaktı ama bu durum gerçekleşmedi.
Milletvekilliği seçimlerinde tek başına çalıştı. Takdir etmek gerekiyor. AK Parti, CHP ve MHP’nin ardından yüzde 9,21’lik oy oranıyla Malatya’da partisini dördüncü yaptı. 40 bin 450 oy alarak dikkat çekti. CHP’nin ikinci adayı 2 binden daha az bir oyla kaybetmesi nedeniyle meclise gidemedi ama partisini Malatya’da önemli bir noktaya taşıdı.
Bilal Yıldırım şimdi partisinin büyükşehir adayı olarak alanda çalışmalarını sürdürüyor. Yıldırım’ın en büyük kozu, 27 Mart 1994'teki yerel seçimlerde İstanbul büyükşehir belediye başkanlığı için Refah Partisi'nden aday olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yüzde 25,19 oy oranıyla seçimlerden birinci sırada ayrılarak İstanbul büyükşehir belediye başkanı seçilmesi…
İstanbul’un o dönemdeki belediyecilik anlayışı her seferinde oldukça vurgulanır. Bilal Yıldırım’ın bazı konuşmalarında da buna yer verdiği dikkatlerden kaçmadı.
Seçim meydanlarında gerek üslubu gerek tarzı gerek davranışıyla sempati toplayan Bilal Yıldırım, ‘Ahlaklı Belediyecilik’ etiketini kullanıyor. ‘4 4’lük şehre 44 Refah Proje’si bulunan Yıldırım, genel seçimlerde olduğu gibi yerel seçimde de adından oldukça söz ettirecek gibi görünüyor.
HER İLÇENİN ANALİZİ GEZER’İN PROGRAMINDA
Bağımsız aday İbrahim Gezer, aday tanıtım törenine oldukça iyi hazırlanmıştı. O kadar profesyonelce bir hazırlıktı ki şu an bile konuşuluyor. 5 kitap, 15 araştırma raporu ve 100’ü aşkın araştırma makalesi bulunan Gezer’in Profesör olmanın verdiği avantajı en iyi şekilde kullandığı kesin.
DEVA Partisi’nden tanıdığımız İbrahim Gezer’in adı ‘Çatı adaylığı’ için çok geçse de bağımsız aday olarak seçim meydanlarındaki yerini aldı.
Konulara daha bilimsel yaklaşan Gezer, çok farklı bir seçim kampanyası yürütüyor. Maçları takip ediyor, cem evinde düzenlenen lokmaya katılıyor, trambüste gençlerle konuşuyor… Her ilçe için bir projesinin olduğunu yaptığı paylaşımlardan görebiliyoruz! ‘Yatırım, üretim ve istihdam en çok odaklanacağımız konular olacak” diyen Gezer, ‘Güçlü program, yetkin kadro’ sloganını kullanıyor.
AĞBABA’DAN ‘MALATYA İTTİFAKI ADAYIYIM’ VURGUSU
Muhakkak ki seçim meydanlarının en renkli ismi olacak Veli Ağbaba… 11 yıl milletvekilliği yapan Ağbaba, kimi zaman eleştirildi kimi zaman takdir topladı. Deprem döneminde yaptığı çalışmalar, verdiği destekler ve depremzedelerin yanında duruşuyla kendisine ve partisine oy vermeyen kesimin de dikkatini çekmeyi başardı.
CHP uzun süre büyükşehre kimi aday göstereceği konusunda bir çalışma yürütüyordu. Veli Ağbaba ismi bir hafta içinde kamuoyuna yansıdı ve adalık resmileşti. 17 Şubat’ta Malatya gelen Ağbaba, “Malatya’da en büyük milliyetçi benim” dedi ve seçim startını verdi. “Malatya için elimi değil gövdemi taşın altına koymaya geldim” sözü önemliydi. “Milliyetçilik” vurgusu oldukça fazlaydı. Zira onu dinlemek için alana gelenlerin büyük bir kısmını oluşturuyordu milliyetçiler. Sunucunun “Helal oy” vurgusu da dikkatlerden kaçmadı.
Ağbaba’nın bu süreçte profesyonel bir sosyal medya ekibiyle çalıştığını ifade edelim… Videoları oldukça kaliteli!
CHP’nin bu yerel seçimde, “Gücümüz Türkiye, işimiz Belediye” sloganından çok “Ben Malatya ittifakının adayıyım” sloganını kullandı. Konuşması esnasında yakasında taşıdığı CHP rozetini çıkarıp il başkanına vermesi ve “Ben Malatyalıların adayıyım” demesi ilginç olsa da farklı bir seçim süreci yürüteceğinin göstergesiydi…
Elbette ki sosyal medyada konuşması esnasında heyecandan olsa gerek yaptığı gaf sosyal medyada gündem oldu. Hatta o gaf, verdiği mesajların önüne geçti ancak şu bir gerçek; bu yarışın en önemli isimlerinden birisi Ağbaba olacak.
GENEL SEKRETERLİK DÖNEMİNDEN MALATYA’YI TANIYOR
Sami Er, adaylık süresi resmileştikten sonra sosyal medyayı etkin bir şekilde kullananlardan. Hatta X’te ‘samiermbb’ adıyla hesap açtı! Kapak fotoğrafının yanında yer alan slogan “İşimiz gücümüz Malatya.’
“Deprem döneminde Malatya’ya gelmedi” eleştirilerinin yapıldığı Sami Er, Malatya’ya yabancı bir isim değil. Malatya büyükşehir olmadan önce yatırımların yapıldığı İl Özel İdaresi’ne 2008 yılında genel sekreter olarak atanmıştı. Kentin köylerini, beldelerini, mezralarını iyi bilen bir isim olarak ön plana çıkıyor.
Sosyal medyada “Hazırız Kararlıyız” etiketini kullanan Sami Er’in hesabından 2009 yılında Arguvan’ın bir köyüne yapılan hizmetle ilgili paylaştığı video dikkatlerden kaçmadı.
AK Parti’nin her dönemde olduğu gibi bu dönemde de seçim koordinasyon çalışmalarını daha profesyonel yürüteceği gerçeğiyle Er, Malatya’nın her noktasını ziyaret edecek gibi görünüyor.
Seçim sürecinin başında dört adayı kısaca analizle başladığım ilk köşe yazımda, seçim sürecini yakından takip ederek gözlemlerimi sizlerle paylaşmaya devam edeceğim…