İlahiyat Fakültesi Zahit Aksu Konferans Salonu’nda, Mücahit Özbay moderatörlüğünde gerçekleşen programa; İnönü Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Dekanı Prof. Dr. Gökhan Tuncel, İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Polat, Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Zafer Güney Çağış konuşmacı olarak katılırken yapılan konferansa akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Kur’an Kerim tilaveti ve sinevizyon gösterisi ile başlayan programda Düşünce Akademisi Başkanı Abdullah Dinçadam açılış konuşması yaptı.

Konferansın ilk konuşmasını yapan Dekan Prof. Dr. Gökhan Tuncel, hiçbir insanın diğer insanlardan üstün olmadığını vurgulayarak dünyada ortaya çıkan düşünce, inanç ve yapıların, insanları birleştirdiği kadar ayrıştırdığından söz etti.

Konuşmasının devamında ırkçılığın kibirden de kaynaklanabileceğini söyleyen Gökhan Tuncel,

“İnsanın şahsi olarak kendisini üstün görmesinden, kendi toplumunu üstün görmesinden, kendi ırkını üstün görmesinden, kendi cinsiyetini üstün görmesinden dolayı ayrımcılık ve dolayısıyla adaletsizlik ortaya çıkabilmektedir.”

dedi.

Irkçılık konusunun psikolojik boyutunu ele alan Dr. Öğr. Üyesi Zafer Güney Çağış ise, ırkçılık kavramının farklı disiplinlerle ilişki halinde olduğunu vurgulayarak ırkçılık kavramının tanımını şu şekilde yaptı:

“Irkçılık herhangi bir ırksal ya da etnik kökene üye kişiye yöneltilen olumsuz tutumu ya da ön yargıyı tarif eder, olumsuz tutumun en uç noktası ırkçılıktır.”

Var olan üst kimliklerde buluşarak bir araya gelebilmenin mümkün olduğuna değinen Çağış,

“Üst kimlikler önemli bir kavram.  Kendimizi herhangi bir kategoriden üye olarak algılamaktan alıkoyamıyoruz. Ama biz bu alt kimlikleri kapsayan üst kimlikle buluşabiliriz. Diyelim ki cinsiyet kimliği ya da cinsiyetler arasında bir çatışma varsa biz ulus kimliğinde birleşebiliriz. Ulus kimliğimiz ön plana çıktığında tüm cinsiyetteki bireyler o ulusun birer vatandaşı haline geliyor. Irksal grupları düşünecek olursak yani Arap, Türk, Kürt olarak baktığımızda yine üst kimlik olarak Müslümanlıkta buluşabiliriz.”

sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

Irkçılık konusunun manevi boyutunu ele alan Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Polat ise yeryüzünde kardeşçe yaşamanın insanlığa her yönden fayda sağlayacağını, ayrımcılığın ise insanları bölmekten başka bir işe yaramayacağını vurguladı. Polat, Mehmet Akif Ersoy’un kavmiyetçilikle alakalı şiirini okuyarak konuşmasını sonlandırdı.

Konferans soru-cevap bölümünün ardından hediye takdimi ile sona erdi.

Malatya’da otel, ofis, 1000 araçlık otopark yapılacak Malatya’da otel, ofis, 1000 araçlık otopark yapılacak

Haber: Enes Baki Korkut- Murat Yaban- Eda Sis

İNÜHABER MERKEZİ

 

Kaynak: Haber Merkezi