Sultansuyu Harası, Sultansuyu Akarsuyu’nun suladığı topraklar üzerine kuruludur. Büyük bir akarsu olan Sultansuyu, kaynaklarını güneyde Doğanşehir çevresinden alır. Bütün havzayı güney-kuzey doğrultusunda geçtikten ve havzanın batı kısmındaki suları topladıktan sonra Tohma Irmağı’na dökülür. Sultansuyu Vadisi oldukça derindir. Bazı yerlerde bu derinlik yüz metreye ulaşır. Vadinin tabanı koyu bir yeşilliğe bürünmüştür. Yol büyük bir çay hâlinde akan Sultansuyu’nu taş bir köprü ile aşar.
Sultansuyu, haraya ait koruluktan ve ağaçlar arasında kurulmuş binaların önünden geçerek vadiyi sular. Hara, XIX. yüzyılda Osmanlı sultanlarından Abdülaziz Han tarafından kurulmuştur. Sarayın at ihtiyacının önemli bir bölümü bu haradan karşılanmıştır. II. Meşrutiyet’e kadar Sultansuyu Çiftlikâtı Hümayunu adıyla işletilir. Meşrutiyet’in ilanından sonra maliyeye devredilir. Uzun yıllar bakımsız ve harap hâlde kalır. 1928 yılında Ziraat Vekâleti çalışmasıyla onarılarak yeniden işletmeye açılır. Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı TİGEM tarafından işletilen Sultansuyu Harası, Türkiye’nin en önemli haralarından biridir. Her yıl burada yetiştirilen yüze yakın yarış atı satışa sunulmaktadır.
Bu hara yarış atlarına ilgi duyanların gözdesidir. Hara atların özgürce yaşadığı iki yüz bin dönüm civarında meraya sahiptir. Haradaki arazinin atçılığa çok elverişli olan iklim ve toprak şartlarından yararlanılarak ülkemizin asıl damızlıklarını teşkil eden safkan Arap atları yetiştirilmektedir. Haraya ait arazilerde çayır, yonca, arpa ve diğer hayvan yemleri üretilmektedir.
Sultansuyu bitkileri suladığı gibi atların su ihtiyacını da karşılayan bir akarsudur. Suyun içindeki mineraller, sertlik derecesi ve kireç oranı atların büyümesi, gelişmesi için son derece elverişlidir. Sudaki bu özellikler atların dizlerindeki eklem yerlerini en hızlı biçimde koşabilecek olgunluğa eriştirmektedir. Sultansuyu Vadisi mikroklima özelliği ile atların en uygun ortamda yaşamasına imkân sağlamaktadır.