Futbol insanların sevdiği, oynayanın oynarken, izleyeninde izlerken keyif aldığı, her yerde oynanan, en fazla taraftarı olan ve milyonları kendisine hayran bırakan bir spor branşıdır. Futbolcuların bir savaşçı gibi sahada mücadele etmeleri bu sporu daha da etkileyici kılmaktadır Futbol kulüplerinin başarılı olmalarında, mali olarak güçlenmelerinde, kadro genişliğinin sağlanmasında, geleceğe umutla bakabilmelerinde altyapılar önemlidir.
Ülkemiz futbol kulüplerinin Dünya çapındaki rakipleri ile mücadele edebilmeleri için sportif olarak güçlü olmaları gerekmektedir. Bu gücü sağlayabilmeleri için altyapılarının güçlü olması gerekmektedir. Ancak Ülkemizde birkaç futbol kulübümüz dışında kulüplerimiz altyapılarda güçlü olamamakla birlikte, futbolcularda istenilen düzeyde yetişmemektedir. Yıllardır devam eden bu sorunun sebeplerinin belirlenmesi önem arz etmektedir. Türk futbolunda altyapı sorunları arasında;yöneticilerin altyapıya olan ilgisizliği, tesis sayısının yetersizliği, antrenman sayılarının yetersizliği, altyapı antrenörlerinin çoğunun tecrübesiz olması, futbolcuların antrenman saatleri ile ilgili problemlerinin olması, kulüp yönetimi tarafından yeterli bütçenin altyapıya aktarılmaması, altyapılarda denetim mekanizmasının yeterli olmaması, altyapıdan A takıma yükselen futbolcuların oyunda kalma sürelerinin az olması, profesyonel takım oyuncularının altyapıdan gelen genç futbolcuları çoğunlukla benimsememeleri, altyapıdan yetişen oyuncuların tecrübe kazanmaları için alt liglere kiralanması ve yabancı oyuncu sayılarının fazlalığından kaynaklı altyapı futbolcularının A takımlara yükselememeleri futbol altyapılarında karşılaşılan en önemli sorunlar arasında olduğunu söyleyebiliriz.
Futbol kulüplerinin altyapıları hem ülke başarısı hem de kulüplerin gelecekteki başarıları ve için önemli bir sistemdir. Bu sistemin başarılı bir şekilde sürdürülebilmesi için altyapılardaki futbolcuların sağlıklı bir şekilde gelişiminin sağlanması, kulüplerdeki tesisleşmenin tamamlanması, sayı olarak yeterli ve donanımlı hocaların olması, sporcu seçiminde adil olunması, altyapılarda başarılı olan futbolcuların zamanında profesyonel lisans çıkartılması, profesyonel olan futbolcuların müsabakalarda yeteri kadar oynatılması, kulüp yöneticilerinin altyapılardaki sporcu ve antrenörlere yeterli ilgiyi göstermesi, aileler ile sürekli iletişim halinde olunması, altyapılara yeterli bütçelerin ayrılması, tesislerde beslenme ve barınma imkânlarının sağlanması ile altyapılarda başarılı futbolcuların yetiştirilmesi sağlanacaktır.
Futbol kulüplerimizin sportif anlamda başarılı olabilmeleri için altyapıya olan bakış açılarını değiştirmeleri, yeterli düzeyde yatırımlar yaparak altyapılarını yeniden planlı bir şekilde dizayn etmeleri gerekmektedir.