Karayolları Genel Müdürlüğü’nün (KGM) Görgü Köyü’nde mevcutta işletilen taş ocağının kapasite artışını içeren sunumu köy halkının tepkisiyle engellendi. Toplantı köy sakinlerinin şikâyetlerini doğrudan yetkilere not etmesiyle son buldu. Bölge halkının şikayetleri, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği yetkileri tarafından tutanak haline getirilip, Bakanlığa sunulacak.
ÇED sunumla başladı, tepkiyle sonlandı
KGM yetkilisi Maden Mühendisi Gökhan Yıldırım’ın sunum yapmasına izin vermeyen Görgü Köyü sakinlerinden Ramazan Karadağ, bölgede doğal yaşamın ‘yok olma’ tehdidiyle karşı karşıya kaldığını söyledi.
‘Kalker Ocağı ve Kırma-Eleme Tesisi Kapasite Artışı işinin bölgede geri dönüşü olmayan tahribatlara neden olacağını belirten Karadağ,
“Köyümüzde sabah 6‘dan sonra cam kapı açılamıyor. Sokağa çıkamıyoruz. Arazide bastığın yerden toz çıkıyor. Ortaçağda yapılan zulüm bu çağda bizlere yapılıyor. İkizce köyüne yapılan zulüm kimseye yapılmamıştır. Zenginler, tüccarlar birleşmiş örgütlenmiş siyasetçilerle birlikte para kazanmak için yukarıdan plan kuruyorlar; taşocaklarıyla ilgili kişilere satıyorlar”
iddiasında bulundu.
Sözlerinin devamında taş ocağı kamyonlarının taşıma usullerine aykırı şekilde nakliye yaptığını belirten Karadağ,
“Her kamyona 45 ton yükleniyor. Üstü açık şekilde taşıma yapılıyor, denetleme yapılmıyor. Sulama yok. Taşınması gereken taşı da yok ediyorlar. Üstleri açık çünkü. Biz feryat ediyoruz ama bizim feryadımızı duyan yok. Biz temsilci seçiyoruz, bizi gören yok merkezi yönetimden sizlere talimat geliyor siz liyakatsizlik yapıyorsunuz. Yukarıdan gelen emri imzalayıp olduğu gibi oraya gönderiyorsunuz. Biz gelince de ‘Tamam, yanınızdayız diyorsunuz’ ama bizim yanımızda yoksunuz. Bunu biliyoruz ama bunu bildiğimizi siz bilmiyorsunuz. Bunları bilin… Devlet güçtür, devlet adalettir, devlet saygındır, devletin bir duruşu vardır sizler devleti temsil etmiyorsunuz. Yaşamak istiyoruz sizden hizmet beklemiyoruz, biz devletimizden hizmet bekliyoruz. Bizler devletimize de bağlıyız bayrağımıza da bağlıyız, biz İslamcıda değiliz. Asıp kesmeyiz de biz adaletten yanayız. Sizleri de adalete yetkin ve etkin bir yönetime davet ediyoruz. Sizleri kınıyorum ayıplıyorum”
dedi.
Görgü Köyü Sakinlerinden Osman Mutlu ise ‘Bu sunumun yapılması bize hakarettir. Hayvanlarımız ölüyor. “ dedi.
ÇED’E KİMLER KATILDI?
Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısına Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ÇED Şube Müdürü Muhittin Karabulut ve Karayolları yetkilisi Maden Mühendisi Gökhan Yıldırım ve Görgü (Cafana) Kırlangıç ve Karapınar köylüleri, muhtarları katıldı.