Uzun süreden beri yazı kaleme almıyorum. Bu kez yazmamı gerektiren ise benim çok yazıp çizdiğim, ya da konuştuğum bir alanla ilgili değil.
Ben daha çok gezi gözlem bazen de çok dokunmamakla birlikte siyasete dair yazılar kaleme alıyorum.
Ama bu kez öyle yapmayacağım; futbola dair bir şeyler yazacağım.
Peki, beni böyle bir yazı yazmaya yönelten veya yazmamı gerektiren neden/nedenler ney?
Şimdi bundan biraz bahsedeyim isterseniz.
Malatya’mızın önemli kurumlarından Yeni Malatyaspor (YMS) önümüzdeki günlerde olağan kongresini yapacak.
E yapsın ne var bundan? Rutin yasal bir işlem! Adaylar çıkar yarışır biri kazanır takımın yönetimini sırtlar götürür, diyebilirsiniz.
İşte öyle değil mesele.
Mesele biraz farklı.
Çünkü iki isim üye olmadıkları bir futbol kulübüne başkan olmak için adaylığını açıkladı ve kamuoyunda konuşulmaya başlandı.
Bu normal gibi görünse de, bu iki ismin kulüp üyesi olmadığı kulüp yetkililerince ifade edilince de spor kamuoyu bunu tartışmaya başladı.
Şimdi Yeni Malatyaspor üye olmayan şahıs yada şahıslar nasıl olurda kulübe başkan adayı olur.
Böyle bir hakları var mı?
Hatta birileri şöyle bir soruda sorabilir.
Bunca yıl üyesi olmayı düşünmediğiniz bir kulübe bugün hangi nedenlerle başkan olmak istiyorsunuz?
Takımın UEFA’ya gitmeyi hak kazandığı başarılı bir dönemde hangi etken sizi aday olmaya itti?
Takımın ligi 5. Sırada bitirmesi sizin için bir başarısızlık kıriteri m?
Bugün, Yeni Malatyaspor’da bir başkanlık sorunu mu tespit ettiniz ki aday oluyorsunuz?
Cevapları vardır sanırım.
Her neyse, işin felsefi yanını bir yana bırakıp, teknik olarak bu mümkün mü? Bunun cevabını arayalım/verelim.
Öncelikle Yeni Malatyaspor tüzüğünün 58,59,60,61,62,63,64 ve 65. maddeleri seçimlerle ilgili esasları düzenleyen maddeler.
Bu maddelerin içinde 59 madde: “Aday olan kişilerin kaydı açık ve Genel kurula katılma hakkına sahip, üye sicil kayıtlarına göre, kulübe kaydoldukları tarihten başlayarak.
- Kulüp başkanlığı için 5
- ….
Kıdem yılını doldurmuş olmaları gereklidir. “ şeklinde.
59 madde çok açık bir biçimde kulüp üyesi olmayan birinin aday olmayacağını söylediği gibi, üyesi olanlardan da 5 yıllık bir üyelik kıdem süresi istiyor.(2017 yılından önce kıdem şartı ile ilgili geçici maddeler üyeliğe izin veriyordu. 2017 itibari ile geçici maddeler genel kurulda kaldırıldı)
Bu maddeye gör adaylık için kamuoyunda ismi geçen şahıs veya şahısların başkan aday olmasını bir yana bırakın yeni Malatyaspor’un her hangi bir organına seçilmeleri bile imkansız görünüyor. (Kulüp üyelikleri olmadığı için)
Eğer bu şahıslar üye olsalardı nasıl bir süreç işleyecekti bununla ilgili düzenlemeyi ise 61. madde görüyoruz. Bu maddeye göre kıdemi yeterli olan üye 50 kongre üyesinin imzasıyla aday olabilecek veya kulübe 100 bin TL bağışta bulunacak.
Kıdemi yetmeyen üye ise 500 bin TL kulübe bağışta bulunduktan sonra bu makbuzu 64. Maddeye göre kulüp divan kuruluna ibra ettikten sonra aday olabilecek. Kulüp yönetim kuruluna giren her bir üye seçildikten sonra kulübe 50 bin TL bağış yapmak zorunda.
Birde 64.madde var; bu maddede aday olanlarca dikkate alınmıyor. Bu madde aday olacak olanların seçimden 5 gün önce saat 18:00 de kulüp idari binasında, kulüp divanı huzurunda oy pusulası rengini belirlemek için kura çekimine katılacakları yönündeki madde. Bu madde dikkate alındığında aday olacakların seçimden 5 gün önce aday listelerini belirleyecekleri, kıdemi yetmeyenler için bağışlarını yatıracaklarını, makbuzların ibra edip, seçime katılma hakkının elde edecekleri sürenin başlangıcını belirtmekte. Bu şartları yerine getirmeyen adayların oy rengi belirleme toplantısında kura çekimine katılamayacağından dolayı, bu süre aslında adaylığın kesinleştiği süreyi ifade etmekte.
Bu üç madde tek tek incelendiğinde aslında adaylık açıklaması yapanların, tüzükçe aday olma yeterliliğe sahip olmadıkları (en azından bugün için) görülecektir.
Ha bu arada mali kongre öncesi birde tüyo vereyim bilançoları gördüm takımın borcu da yok. Bilesiniz.