Şubat, Mart ve Nisan’da yaşanan zirai don nedeniyle meyve ve sebze başta olmak üzere ekili, dikili birçok tarım ürününe zarar verdiğini kaydeden Yıldırım,
“Üretim azalacak, gıda fiyatları artacak. İhracat olumsuz etkilenecek. Kayısı, fındık, üzüm, elma, kiraz, ceviz, erik, şeftali, limon ve daha birçok üründe zarar büyük”
dedi.
Yıldırım, zirai don felaketinin ülke genelini sardığını belirterek,
“Ege’de ve Trakya’da üzüm bağları, Malatya’da kayısı, Karadeniz’de fındık, Karaman’da elma, Niğde’de patates, Konya’da erken ekilen şekerpancarı, meyve bahçeleri ve daha birçok ilde tarla bitkileri, meyveler büyük zarar gördü. Bunun faturası ağır olur”
ifadelerini kullandı.
Habertürk’e yaptığı açıklamada, bu yıl yaşanan üçüncü zirai don olduğuna dikkat çeken Yıldırım, şunları kaydetti:
“Son yaşanan zirai don en etkili olanı. 21-25 Şubat tarihlerinde Adana, Mersin ve Hatay’da etkili bir zirai don yaşandı ve daha çok narenciye ve erken çeşit ürünler bundan zarar gördü. Sonra mart ayının 21 ve 22’sinde Ege’de özellikle Türkiye’nin en fazla dünyada ihracatını yaptığı kuru üzümün üretildiği Manisa’da yine bir zirai don yaşadık. Ama bu 10, 11, 13 Nisan hatta devam ediyor; bu zirai don felaketi doğudan batıya, kuzeyden güneye Türkiye’nin her tarafını etkiledi.”
Son zirai don felaketinden en çok etkilenen ürünün Malatya kayısısı olduğunu dile getiren Yıldırım,
“Türkiye kayısıda hem üretimde hem de ihracatta ilk sırda. Yine üzüm bağları Ege ve Trakya’da, yine şeftali, kiraz, elma… Karaman’da elma üretimi ciddi olarak bundan zarar gördü. Dünyada yine üretimde ilk sırada olduğumuz Karadeniz fındığı etkilendi. Birçok ürün zirai dondan olumsuz etkilendi. Mart ayı bir dönem sıcak geçti, o dönemde ürün çok erken uyandı. Bunun üzerine gelen zirai don zararı çok daha büyüttü. Kiraz, ceviz, üzüm çok olumsuz etkilendi. Bu sadece çiftçinin bir felaketi değil mutlaka iç piyasa ve ihracatı etkileyecek. Tüketici de bu ürünleri de çok yüksek fiyattan almak zorunda kalacak”
dedi.