Gündem

31 kişiye mezar olmuştu: Dere malzemesi kullanılmış!

Malatya’da 6 Şubat depremlerinde yıkılması sonucunda 31 kişinin ölümüne, 22 kişinin ise yaralanması neden olan Özelif Sitesi'ndeki Kilis ve Baydoğan apartmanlarıyla ilgili davaya devam edildi. Sanık avukatı tarafından Yeşilyurt Kaymakamlığından üst yazıyla alınan ve mahkemeye sunulan evrakta, “Bina 50 yıllık olup kesin tespit yapılması gerekmektedir. Özelif Sitesi geneli dere malzemesiyle beton dökülmüş” tespiti dikkat çekti.

Yeşilyurt ilçesi Zaviye Mahallesi Tevfik Temelli Caddesi'nde bulunan Özelif Sitesi’nde, Pazarcık merkezli ilk depremde yıkılan Kilis Apartmanı'nda 27, Elbistan merkezli ikinci depremde yıkılan Baydoğan Apartmanı'nda ise 4 kişi hayatını kaybetmişti.

Kooperatif tarafından yaptırılan Özelif Sitesindeki Kilis ve Baydoğan apartmanlarıyla ilgili açılan davada, tutuksuz sanıklar Ahmet Bayram H., Cahit A., Cemal C., İrfan V., Mehmet C., Sadettin Ç. ve Şahin P. ile belediye görevlileri İsmail B., Nurettin S. ve Yaşar K’nın yargılanmasına devam edildi.

Sanık İsmail B. ise

“1984-1989 yılları arasında Malatya Belediyesi İmar İşleri Müdürü olarak görev yaptım. Ben süresi içinde proje dosyalarında eksiklik olmadığı için onay verdim. Ben projeyi onayladıktan sonra 5 yıl içinde bitirilmediği için 1990’da yeni bir proje onayı almıştır. Benim sorumluluğum yeni işlemden dolayı kalmamıştır”

iddiasında bulundu.

Sanık Nurettin S. ise

“Projeyi 1975 deprem yönetmeliğine göre inceleyen kişiyim. Bilirkişinin tespit etmiş olduğu bazı ayrıntılar 1975 deprem yönetmeliğinde yoktur. O zamanki yönetmeliklerde zemin etüdü yoktur.  Araştırmalarımda Kilis ve Baydoğan apartmanlarını Elazığ depreminde ağır hasar gördüğünü tespit ettim. 1975 yılı deprem yönetmeliğine göre yapılan binaların 6 Şubat gibi depremleri atlatma şansı yoktur”

sözleriyle kendisini savundu.

Mağdur Cebrail Doğan, Özelif sitesinde yıkılan apartmanda oğlu ve gelinini kaybettiğini ifade ederek,

“Binadaki daireyi 2018’de aldık. Elazığ depreminden sonra hasarlı binayı az hasarlıya çevrildiğini duydum. Elazığ depreminden sonra binaya güçlendirme yapılmadı, sadece mantolama yapıldı. DASK, Elazığ depreminden sonra duvar çatlakları için bir ödeme yaptı. Binada önce tadilat, sonra mantolama yapıldı”

beyanında bulundu.

Depremde kızı ve torununu kaybeden Abdulvahap Danış ise

“Elazığ depreminden sonra DASK çatlaklardan dolayı ödeme yaptı. Depremden önce mantolama yapıldı.  Bana kızımın tek bir saçını geri verebilirler mi? Her gün mezarlıktayım. Benim acımı dindirebilirler mi?”

dedi.

Sanık avukatlarından Ali Haydar Özer mahkemeye Yeşilyurt Kaymakamlığından üst yazı ile alınan ve Elazığ Depreminden sonra sahada yapılan kontroller sonucu binaların hasar durumunu gösteren listeyi mahkemeye sunarak, Özelif sitesinde 6 Şubat depremlerinde yıkılan Kilis ve Baydoğan apartmanları için “Bina 50 yıllık olup kesin tespit yapılması gerekmektedir. Özelif sitesi geneli dere malzemesiyle baton dökülmüş. Taşıyıcı sistem incelenmeli” tespiti dikkat çekti.

Mahkeme heyeti duruşmayı, eksikliklerin giderilmesi için ileriki bir tarihe erteledi.

“İmalata yönelik kusurlar ve imalattan kaynaklı yıkılma sebepleri tespit edilmiştir”

Yıkılan her iki binaya ilişkin bilirkişi raporlarının ayrıntılarına yer verilen iddianamede, şu tespitler yer aldı:

"Kilis Apartmanı'nda 1975'teki Türkiye Deprem Yönetmeliği'ne ve TS500 1984'e göre en düşük beton dayanımı 14 MPa olması gerekirken, binadan alınan karot numunelerinde bu değer 10,91 MPa olarak tespit edilmiştir. İmalattan bu yana 32 yıl geçmesine rağmen deney sonuçlarına göre betonarme projedeki beton dayanım sınıfının sağlanamadığı, kiriş ve kolon elemanlarda etriye sıklaştırılmasının yapılmadığı ayrıca kolonlarda çiroz kullanılmadığından kaynaklı binanın birden çok sebebe bağlı olarak yıkıldığı anlaşılmıştır. Baydoğan Apartmanı'nın ise donatılarda kısmen korozyon (paslanma) olmasından ve etriye aralıkları yaklaşık 33 santimetre olarak ölçülmesinden dolayı yönetmelik sınırlarını aşmasından kaynaklı birden çok sebebe bağlı olarak yıkıldığı anlaşılmıştır. Yıkılan iki apartmanın aynı sitede yer aldığı, siteye ait tüm proje vesaire evrakın belediyeden temin edildiği, Kilis Apartmanı'na ait proje evrakının siteye ait evrak ve proje klasörü içerisinde bulunduğu ancak Baydoğan Apartmanı'nın proje evrakının bulunmadığı görülmüştür. Yapılan incelemelerde binalarda imalata yönelik kusurlar ve imalattan kaynaklı yıkılma sebepleri tespit edilmiştir."

İddianamede, “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan yargılanan sanıkların 2 yıl 8'er aydan 22 yıl 6'şar aya kadar hapsi isteniyor.