Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi, Türk edebiyatının en önemli yazarlarından Adalet Ağaoğlu’nu 23 Ekim'de, doğum gününde özel bir programla andı. Yazarın üniversiteye bağışladığı 6 binden fazla kitabı ve kişisel eşyaları Albert Long Hall’de düzenlenen etkinlikle sergilendi. Ayrıca, Ağaoğlu’nun "Dar Zamanlar Serisi" adlı dört kitabı Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi tarafından yeniden basılarak raflarda yerini aldı. Yayınevi, yazarın 28 eserinin tamamını yeniden basma planını da duyurdu.
Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci, Ağaoğlu’nun eserlerinin toplumun dönüşüm süreçlerini anlamada rehber niteliğinde olduğunu belirtti. Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Berat Açıl ise “Adalet Ağaoğlu’nun Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi’ndeki yeniden doğumunu başlattık. Bu dörtleme ile Ağaoğlu’na ve Türk edebiyatına yeni bir soluk getireceğiz,” diyerek projeyi tanıttı.
AĞAOĞLU’NUN ANILARIYLA DOLU ÖZEL SERGİ
Etkinlikte, yazarın arşivinden oluşan sergide mektupları, ödülleri, daktilosu ve eşi adına imzaladığı ilk baskı kitapları da yer aldı. Boğaziçi Üniversitesi Basılı Kaynaklar Şube Müdürü Emine Hatun Gür, Ağaoğlu’nun arşivinin özel olarak muhafaza edildiğini ve üniversiteye bağışlanan 6075 kitabın oluşturduğu koleksiyonun, yazarın kendine özgü düzeniyle korunduğunu belirtti.
ADALET AĞAOĞLU’NUN SİNEMAYA YANSIYAN ESERLERİ
Boğaziçi Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü Öğretim Üyesi Cihat Arınç ise yazarın "Fikrimin İnce Gülü" romanından uyarlanan "Sarı Mercedes" filminin yapım sürecine değindi. Arınç, “Ağaoğlu’nun zorlu yapısının sinemaya aktarımı için birçok yönetmenden teklif geldi, ancak Tunç Okan’ın yönetmenliği kabul edildi. Bu film, Türk sineması için önemli bir yapı taşını oluşturuyor,” dedi.