Baskil ilçesine bağlı Suyatağı Köyü sınırları içerisinde yer alan tarihi Masara Kalesi Zindanları, Anadolu tarihinde önemli bir konumdadır. Urartu Dönemi'nde yapıldığı bilinen bu zindanları önemli kılan ise Selçuklu sultanı Alaaddin Keykubat’ın 7 yıl boyunca burada tutuklu kalmasıdır.

8 yılın sonunda bu zindandan kurtulan Alaeddin Keykubat daha sonra dağılan Selçuklu Devleti'nin başına geçerek adeta şahlanış dönemine geçmiştir. Ayrıca, birçok tarihçi ve araştırmacı yazar Masara Zindanları'nın Türkiye tarihinin başlangıç noktası olarak kabul etmektedir. Zindanların büyük kısmı ise günümüzde Karakaya Baraj Gölü sularının altında kalmıştır.

Türk Tarih Kurumu'nun yayınlamış olduğu Abül Faraç tarihi adlı eserde Masara Zindanları ile ilgili olarak şu ifade yer almaktadır: " Selçuklu sultanlarından İzzettin Keykavus, kardeşi Aladdin Keykubat'ı Ankara kalesinde yakalayarak Malatya'nın doğusunda bulunan, Muşar dağındaki Masara Zindanları'nda hapsetmiştir.

Masara Zindanları ve Muşar Kalesi her yıl birçok kişiyi ağırlamaktadır. Suların çekilmesiyle ortaya çıkan görüntü, ziyaretçilere muhteşem bir deneyim sunuyor.

Anadolu Türk tarihi için gerçekten çok önemli nokta olan Masara Zindanları, tarih severler ve yürüyüşçülerin oldukça dikkatini çekiyor. Karakaya Barajı'na sıfır konumda bulunan zindanlar, suların yükselmesi ile bazı dönemler sular altına kalıyor.

İnönü’de Arguvan Türküleri söylendi İnönü’de Arguvan Türküleri söylendi

Muşar Kalesi; Fırat vadisinin çok önemli bir noktasında sarp bir bölgede yer almaktadır. Fırat vadisinin hem yukarı bölgesini hem de aşağı akış yönünü görebilecek stratejik bir bölgede inşa edilmiştir.

Editör: Ferdi Durdu