Hepimiz sağlıklı beslenmek istiyoruz, değil mi? Doğru besinleri seçmek kadar, onları nasıl pişirdiğimiz de oldukça önemli. Bazı besinleri çiğ tüketmek daha faydalı iken, bazılarını pişirmek besin değerlerini artırıyor.
Bu yazımızda çiğ ve pişmiş halleriyle farklı faydalar sağlayan 8 besine göz atacağız. Belki de bazı besinleri pişirme şeklinizi gözden geçirmenizi sağlayacak bilgiler bulacaksınız!
Muz: Diyabet hastaları için muzun olgunlaşmadan önce yenmesi daha faydalı. Olgunlaştıkça şeker oranı artan muz, diyabet hastaları için risk oluşturabiliyor. Olgunlaşmamış muz ise içeriğindeki dirençli nişasta ile kalp ve sindirim sisteminin yanı sıra kan şekeri kontrolüne de yardımcı oluyor.
Domates: Salatalarda çiğ olarak severek tükettiğimiz domates, pişince bambaşka bir hale bürünüyor. Domatesi pişirmek, likopen içeriğini artırıyor ve C vitamininden daha güçlü bir antioksidana dönüştürüyor. Ayrıca pişmiş domatesin lifleri yumuşayarak sindirimi kolaylaştırıyor.
Havuç: Beta karoten bakımından zengin havuç, hem çiğ hem de pişmiş olarak tüketilebilir. Fakat pişirmek besin değerini artırıyor. Özellikle haşlanmış havuç, beta karoten miktarını üç katına kadar çıkarıyor. Havucu pişirmeden önce yıkamak ve kabuklarını soymadan pişirmek besin değerinin korunmasına yardımcı oluyor. Doğramayı ise pişirdikten sonraya bırakmak en doğrusu.
Ispanak: Demir ve kalsiyum içeriğiyle bilinen ıspanak, pişince daha da faydalı hale geliyor. Ispanakta bulunan ve demir ve kalsiyum emilimini engelleyen oksalit asit, pişirme işlemi ile etkisiz hale geliyor. Bu sayede ıspanağın besin değeri artıyor.
Ekmek: Kan şekeri üzerinde önemli bir etkisi olan glisemik endeksi, kızarmış ekmekte daha düşük. Bu nedenle diyabet hastaları için kızarmış ekmek daha sağlıklı bir seçim olabilir. Ekşi mayalı ekmekler ise antioksidan ve folik asit bakımından zengin. Fitat içeriğinin az olması nedeniyle besin emilimini kolaylaştırıyor.
Peynir: Her peynirin kendine özgü faydaları var. Mozzarella peyniri diğer peynirlere göre daha az sodyum içeriyor ve kalorisi daha yüksek. Probiyotik bakımından da zengin olan mozzarella, bağırsak ve sindirim sistemi için oldukça faydalı. Mavi küflü peynir ise kalsiyum içeriğiyle öne çıkıyor, ancak bazı kişiler için fazla tuzlu olabilir.
Kırmızı Pancar: Yüksek tansiyonu düşürme etkisiyle bilinen kırmızı pancar, haşlanmış olarak tüketildiğinde daha da faydalı hale geliyor. Yapılan bir araştırmada, 68 katılımcının her gün 250 mililitre kırmızı pancar suyu içmesi sonucunda tansiyonlarının önemli ölçüde düştüğü gözlemlenmiş. Haşlanmış pancarın sindiriminin de haşlanmış patates kadar kolay olduğu kanıtlanmış durumda.
Beslenme alışkanlıklarınızda ufak değişiklikler yaparak siz de daha sağlıklı beslenebilir ve yediklerinizden daha fazla fayda sağlayabilirsiniz. Unutmayın, her besin farklı şekillerde pişirilebilir ve her pişirme şekli farklı faydalar sunabilir. Biraz araştırma yaparak ve denemeler yaparak besinleri en faydalı şekilde tüketmenin keyfini çıkarabilirsiniz!