Yaşam

Bu parkurda tarihe yürüyeceksiniz

65 milyon yıl önceye dayanan ve jeolojik deformasyonlar sonucu meydana gelen Levent Vadisi, doğa harikası bir oluşum. Bünyesinde barındırdığı jeolojik özelliklerle birlikte dünyadaki ilginç doğal alanlar arasında gösterilen ve neolitik çağdan kalma kalıntıların da bulunduğu 28 kilometre uzunlukta bir alana sahip. Vadi, son derece ilginç jeolojik oluşumlar, uçurumlar ve duvar kısımlarında kaya kabartmalarının hakim olduğu yüzlerce mağarayı da içerisinde barındırıyor.

 

Vadinin görünürlüğünü artırmak ve bu doğa harikasını turizm açısından bir cazibe merkezine dönüştürmek amacıyla, vadide 28 kilometre boyunca uzayan kayalıkların en merkezi noktasına, Malatya Valiliği tarafından seyir terası yaptırılmıştır. Düz bir kaya bloğunun üzerine inşa edilen seyir terası dere yatağından 240 metre yükseklikte olup gözlem terasının 8,5 metresi boşluğa uzanan, çelik konstrüksiyon ve cam ile inşa edilmiş farklı bir proje olup yerli ve yabancı birçok ziyaretçinin ilgi odağı haline gelmiştir.

Vadi aynı zamanda yürüyüş parkurlarıyla da tercih edilen rotalar arasında bulunuyor. Levent Vadisi Fosil Mağaralarına yürüyüş parkuru, yılın belirli mevsimlerinde yürüyüşçülerin tercih ettiği bir nokta. Yürüyüş seyir terasının üst tarafında ki salıncakların hemen yanında başlamaktadır. Yaklaşık 50–60 metre yürünerek tabaka yüzeylerinin üzerine varılmaktadır. Bu rotanın patikası yer yer kaybolmaktadır. Yola çıktıktan yaklaşık 500 metre sonra patika, dar ve derin bir vadinin kenarında sona ermektedir. Bu vadiyi dolanarak geçmek gerekmektedir. Sağa, yukarı yürünerek ilk tabaka yüzeyine kadar gidildikten sonra, bu yüzey takip edilerek üzerinde sadece tek bir ağacın bulunduğu tepeye geçilebilmektedir. Burası eşsiz güzellikteki manzarayı izlemek için ideal bir yerdir.

 

Rota üzerinde Şekilce Mahallesi’nin ve birçok jeosit barındıran vadinin üzerine varılmaktadır. Bu etabı yürürken uçuruma doğru çok fazla yaklaşmamaya özen gösterilmelidir. Meydan adı verilen büyük mağaranın üzerindeki kayalığı geçer geçmez solda, aşağıya doğru inen bir küçük dereye varılmaktadır. Vadiye inen patikanın yaklaşık 30 metresinde oldukça dikkat edilmelidir. Zemindeki gevşek çakıllar kaymaya neden olabilmektedir. Bu risk aşağıdaki kayanın dibine kadar devam etmektedir. Kayanın dibinde güzel bir patika bulunmaktadır. Bu patika iki farklı rotaya açılmaktadır. Sağa gidilirse önce Levent Vadisi’nin en güzel yer köprüsü olan Şekilce Yer Köprüsü ve hemen arkasındaki büyük karstik mağaraya ulaşılmaktadır.

 

Bu patikadan devam edilerek yandaki vadiye geçilmektedir. Bu vadi biraz daha risklidir. Patika yer yer kayganlaşmaktadır. Patikanın yamacındaki mağaralara çıkış kolaydır fakat inerken zemin epey kayganlaşmaktadır. Vadiyi dolanarak aşağı inen patika bahçelerin girişinde bir yolla birleşmektedir. Patika sola doğru takip edilirse sol yamaçtaki mağaraların altından geçilerek Şekilce Mahallesi’ne ulaşmak mümkündür.

 

Köyü geçtikten sonra kaya bloklarını alttan takip ederek seyir terası tarafına doğru yürüyüşe devam edilmektedir. Bu kaya bloklarının içlerine doğru insan yaşam izleri olan güzel mağaralar vardır. Seyir terasının tam altına gelindiği zaman, burada ki merdivenle yukarı çıkılmaktadır.