Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ekim ayında market ve üretici fiyatları arasındaki değişimleri değerlendirdi. Ekim'de markette ve üreticide fiyatı en fazla artan ürün salatalık olurken, fiyatı en fazla düşen ürün ise markette kuru soğan oldu.

Bayraktar, ekimde üretici ve market arasındaki en fazla fiyat farkının yüzde 368,5 ile karnabaharda görüldüğünü açıkladı. Karnabaharın üreticideki fiyatı 12 lira 50 kuruş iken markette 58 lira 56 kuruşa satıldı. Bunu yüzde 281 ile patates, yüzde 259,4 ile beyaz lahana ve yüzde 236,6 ile portakal takip etti.

Markette en fazla artış gösteren ürün salatalık oldu; fiyatı yüzde 89,8 oranında arttı. Bunu yüzde 65 ile sivri biber ve yüzde 60,4 ile yeşil soğan izledi. Market fiyatları düşen ürünler arasında kuru soğan başı çekti; fiyatı yüzde 18,7 düştü.

Orman Genel Müdürlüğü 105 personel alacak
Orman Genel Müdürlüğü 105 personel alacak
İçeriği Görüntüle

Üreticide ise 28 ürünün 18'inde fiyat artışı, 7'sinde ise düşüş görüldü. Üreticide en çok fiyat düşüşü yüzde 23,4 ile patateste gerçekleşti. Bayraktar, patates fiyatlarının yüksek rekolte nedeniyle düştüğünü vurguladı.

Ayrıca gübre fiyatlarındaki artışların üreticiler üzerindeki etkilerine de dikkat çeken Bayraktar, amonyum sülfat gübresinin fiyatının farklı satış noktalarında yüzde 23,4 oranında değiştiğini belirtti. Gübrelerde tavan fiyat uygulanması gerektiğini ifade etti.

Son bir yılda amonyum sülfat gübresinin fiyatı yüzde 23,1, DAP gübresinin ise yüzde 19,8 arttı. Tarım sektöründe fiyat dalgalanmaları ve yüksek maliyetler, üreticilerin karşılaştığı zorlukları artırmakta.

 

Kaynak: Haber Merkezi