M.Ö. 1. yüzyılda Roma ve Pers savaşları sırasında Ermeni tüccarlar aracılığıyla önce İtalya'ya, ardından Yunanistan'a taşınan bu lezzetli meyve, İtalya ve Yunanistan'dan diğer Avrupa ülkelerine yayılması uzun yıllar aldı. 13. yüzyılda İspanya ve İngiltere'ye, 17. yüzyılda ise Fransa ve Amerika'ya ulaştı. Bugün, kayısı dünya genelinde Akdeniz'e yakın ülkelerde, Avrupa, Orta Asya, Amerika ve Afrika'da yetişme alanları bulmuştur.


Haberin devamı için diğer sayfaya geçiniz!

Türkiye, dünya yaş kayısı üretiminde lider konumda olup, yıllık üretim miktarı 100 bin tonu aşan ülkeler arasında İspanya, İtalya, İran, Fransa, Yunanistan ve ABD bulunuyor. Türkiye'nin yaklaşık yüzde 10-15'lik dünya yaş kayısı üretiminde altı önemli kayısı bölgesi vardır: Malatya, Elazığ, Erzincan; Kars, Iğdır; Akdeniz (Mersin, Mut, Antakya); Marmara; Ege ve İç Anadolu. Bu bölgelerde Malatya ve çevre illerindeki üretimler, dünya kuru kayısı üretiminin yaklaşık %85-90'ını karşılamaktadır.


Haberin devamı için diğe sayfaya geçiniz!

Malatya'da yetiştirilen kayısı çeşitlerinin başında Hacıhaliloğlu gelir. Üretilen kayısının %90'ına yakını bu çeşitten yapılmaktadır. Son yıllarda Kabaaşı ve Soğancı çeşitlerinin de yaygınlaştığı gözlemlenmektedir. Ayrıca Hasanbey, Çöloğlu, Çataloğlu, Şekerpare, Yeğen, Hacıkız, Paşamişmişi ve Turfanda gibi diğer önemli Malatya kayısıları da bulunmaktadır.


Haberin devamı için diğer sayfaya geçiniz!

Hacıhaliloğlu, Kabaaşı, Soğancı ve Çataloğlu kurutmalığa elverişli çeşitlerdir. Bu çeşitlerin en önemli özelliği, kuru madde oranlarının yüksek olmasıdır. Kuru madde oranı yüzde 24-30 arasında değişirken, diğer sofralık çeşitlerde bu oran genellikle yüzde 18-20'dir.


Haberin devamı için diğer sayfaya geçiniz!

Orta irilikte meyve oluşturan bu kurutmalık çeşitlerin çekirdekleri, kabuk ve içten meydana gelir ve meyve ağırlığının yüzde 12'sini oluşturur. Çekirdek içi bileşim olarak glikozit, amigdalin, nişasta ve yağ içerir. Acı çekirdek ilaç ve kozmetik sanayinde, tatlı çekirdek ise gıda sanayinde kullanılır. Çekirdek içi (tohum) alındıktan sonra geriye kalan kabuk ise yakacak olarak değerlendirilir.


Haberin devamı için diğer sayfaya geçiniz!

Malatya kayısısı, antik dönemlerden günümüze kadar uzanan bu eşsiz serüveni ile sofralarımıza lezzet katmaya devam ediyor. Lezzeti ve besleyici özellikleriyle dünya genelinde takdir edilen bu meyve, Türkiye'nin gurur kaynağı olmaya devam edecek.