Malatya, kayısı ile özdeşleşmiş olabilir, ancak bu güzel şehir, tarımın her dalında zengin bir çeşitlilik sunuyor. Buğdaydan arpa, şeker pancarından meyve bahçelerine kadar geniş bir yelpazede üretim yapan Malatya, tarımsal potansiyeli ile Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden biri olmayı sürdürüyor. Hayvancılık ve balıkçılıkla da ekonomisini çeşitlendiren Malatya, sadece kayısıdan ibaret olmadığını kanıtlıyor. Bakalım neler var Malatya’da?
Malatya, dünya kuru kayısı piyasasının yüzde 70'ini tek başına karşılayarak, Türkiye ekonomisine önemli bir döviz girdisi sağlar. Yıllık ortalama 80-100 bin ton kuru kayısı üretimi ile kayısı, şehrin tarımsal faaliyetlerinin lokomotifi konumundadır.
Haberin devamı için diğer sayfaya geçiniz!
Kayısının yanı sıra, Malatya'da geniş tarım arazilerinde buğday ve arpa ekimi de oldukça yaygındır. Tahıl üretimi, ilin tarımsal çeşitliliğini artıran ve halkın önemli bir geçim kaynağıdır. Buğday, arpa, nohut, mercimek, mısır ve çavdar, Malatya'nın verimli topraklarında yetişen diğer önemli tarım ürünlerindendir.
Haberin devamı için diğer sayfaya geçiniz!
Malatya, tarım bitkileri üretiminde de iddialıdır. Şeker pancarı, ilde yetiştirilen en önemli tarım ürünlerinden biridir. Şeker pancarının yanı sıra, çeşitli sebzeler ve meyveler de ilin tarım alanlarında önemli bir yer tutar.
Haberin devamı için diğer sayfaya geçiniz!
Turunçgiller dışında hemen hemen tüm meyvelerin yetiştiği bu bereketli topraklar, ilin bir meyve üretim bölgesi olarak anılmasını sağlar. Kayısı dışında, elma, armut, üzüm, kiraz, vişne, erik ve ceviz gibi meyveler de Malatya'nın meyvecilik faaliyetlerinde öne çıkar.
Haberin devamı için diğer sayfaya geçiniz!
Malatya, sadece bitkisel üretimle sınırlı kalmaz; hayvancılık ve balıkçılık da ilin ekonomisine önemli katkılar sağlar. İlde bulunan toprakların yaklaşık yüzde 55'i mera ve çayırlarla kaplı olduğundan, hayvan yetiştirilmesi için ideal bir ortam sunar. Modern besicilik, süt inekçiliği ve tavukçuluk, Malatya'da giderek yaygınlaşmaktadır. Ayrıca, Karakaya Baraj Gölü sayesinde küçük balıkçılık, kenar köylerde yaşayan halkın geçim kaynağı olabilecek şekilde büyümüştür.